Aktiespararna

Tålamod lönar sig

4 februari 20218 min lästid
Korta portföljen.
Framgångarna fortsätter. På 6 månader har Korta Portföljen stigit med 50 procent. Denna vecka ser analytikern köpläge i en svensk exportsuccé (vecka 5)

Allmän reflektion

Vilken skillnad en vecka kan göra.

Nu pekar börspilarna upp igen. OMXSGI-indexet har återtagit förlorad mark.

Många aktier har vaknat till liv och boksluten övertygar.

Utdelningsracet är även igång, vilket är glädjande. 2020 blev ett förlorat utdelningsår. 2021 har börjat desto bättre.

Nytt rekord för Korta Portföljen

För portföljens del kan nu avkastningen, sammanvägt, summeras till mer än 50 procent sedan återstarten 13 augusti. Bakom uppgången den senaste veckan finns stora uppgångar i nyckelinnehav som Tikkurila, Avanza och Svedbergs, där tålamodet har lönat sig.

I Tikkurila kom budet från PPG som undertecknad spekulerade i förra veckan. Det nya budet ligger på 34 euro per aktie. Det är självklart väldigt glädjande i portföljens största innehav. Avkastningen på den placeringen kan nu summeras till 142 procent på två månader.

Avanza har vaknat till liv efter rapportraset. Korta Portföljen hann aldrig utöka positionen i nätbanken, men den senaste tidens livliga handel på börsen spelar bolaget i händerna. På den positiva sidan, kan även storägaren Creades och Sven Hagströmers ökning tilläggas.

Svedbergs tuffar på. Badrumsbolaget går en ljus framtid till mötes och värderingen är fortfarande aptitlig, inte minst när förvärvstempot kan accelereras framöver.

Bland portföljens svagare pjäser kan Boule Diagnostics nämnas. Boule kom med sitt bokslut i veckan. Som väntat var det svaga siffror som presenterades, drivet av nedskrivningar och coronautmaningar. Det är dock ingen större dramatik här.

2020 var ett förlorat år, men förhoppningen är att 2021 blir återhämtningens år. Styrelsens utdelningsförslag på 0,55 kronor per aktie överraskade positivt i bokslutet. Beskedet tyder på stark framtidstro från styrelsens håll, vilket stärker caset.

Relativt andra medicinteknikbolag är värderingen attraktiv i Boule, som handlas till stor rabatt mot sektorn. Det ger potential vid en framgångsrik vändning.

Temakväll

Nästa vecka – onsdagen den 10 februari - har jag den stora förmånen att hålla i en digital temakväll.

Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till Aktiespararnas medlemmar.

Jag bjudit in några av mina favoriter bland kvalitetsbolagen på Stockholmsbörsen. Temat för kvällen är ”Kvalitet & Tillväxt” – min favoritkombination.

Mellan klockan 18.00-21.00 kör vi.

De inbjudna bolagen är TF BankLindabAAK och Lagercrantz.

TF Bank analyserade jag för två veckor sedan. Rekommendationen blev köp på kurs 92 kronor. Riktkursen sattes till 130 kronor.

Sedan dess har TF publicerat sitt bokslut och insiders har tankat aktier. Kursen har avancerat med 32 procent.

Ni finner TF-analysen här

Växande bolag

Lindab är ett växande ventilationsbolag som jag köpstämplade för nästan exakt ett år sedan. Då till kurs 120 kronor.

Ni finner Lindab-analysen här

AAK har jag följt under några år och köpstämplade aktien i januari 2018 i tidningen Aktiespararen. Då till kurs 120 kronor, justerat för aktiespliten under 2018.

Lagercrantz är ett annat spännande bolag jag haft på bevakningslistan länge. Koncernen har en imponerande historia, men ingen rekommendation har gjorts där ännu.

Antalet platser är begränsade till 1000. Först till kvarn gäller.

Med det sagt, nu över till veckans förändringar

Medcap (kurs 202 kronor)

Medcap har varit med ett bra tag i portföljen. Bolaget har bjudit på ömsom vin, ömsom vatten under resans gång. På senare tid har aktien utvecklats svagare.

Bakom kurspressen finns investmentbolaget och storägaren Bures halvering av sitt innehav. Den 13 januari sålde Bure 1,5 miljoner aktier i Medcap till kurs 210 kronor.

Medcap är en utmärkt aktie att äga på lång sikt. Korta Portföljen väljer dock att kliva av aktien. Hela innehavet säljs för att göra plats åt nya idéer. Totalavkastningen på placeringen kan summeras till +18,8 procent.

Medcap åker tillbaka in på bevakningslistan. Bokslutet presenteras den 19 februari.

Kopparbergs Bryggeri (kurs 164 kronor)

Bryggeriet från Bergslagen är på väg tillbaka.

Efter några svåra år vädrar Kopparbergs återigen morgonluft. Trots utmaningar med stängda pubbar och inställda sportevenemang har Kopparbergs visat styrka under 2020.

Marknadspositionen har försvarats och den söta cidern säljer bra. Huvudmarknaden är Storbritannien, där rejäla framsteg gjorts inom dagligvaruhandeln.

Utöver försäljningsökningen inom kategorin cider och öl, har sortimentet framgångsrikt breddats med både gin och rom. Starkspritssatsningen har mottagits väl av konsumenterna.

Starkspritsatsningen börjar nu komma upp i skala och produktinnovationen imponerar.

Bolagets försäljningsframgångar maskeras dock av en besvärlig valutamotvind. En stor del av koncernens intäkter faktureras i brittiska pund och den starka svenska kronan har medfört kraftigt negativa valutaeffekter.

Men försäljningen i liter ökar emellertid snabbt, vilket är det viktigaste nyckeltalet. Med osäkerheten kring Brexit undanröjd, finns rejäl potential i bryggeriaktien under 2021.

Bolagets vd, tillika största ägare, Peter Bronsman styr skutan långsiktigt och tillväxten sker helt av egen maskin.

Med sitt starka varumärke är Kopparbergs även en uppköpskandidat för en större drake.

Attraktiv prislapp

Lyfter vi blicken går bolaget en spännande tid till mötes under 2021. Sportevenemang väntas återupptas samtidigt som vaccinationsutrullningen ger anledning till optimism.

Korta Portföljen tilltalas av den organiska tillväxtprofilen i det entreprenörsdrivna bolaget. Utsikterna är ljusa och breddningen av produktsortimentet talar för fortsatt lönsamhetslyft för Kopparbergs.

Även om valutamotvinden väntas bestå i närtid, är aktien attraktivt prissatt. Den konjunkturstabila verksamheten har klarat coronakrisen väl och en gradvis återgång till det normala under 2021 ger förutsättningar för en acceleration av vinsttillväxten.

Situationen lockar och aktien plockas in. Inköpet görs till kurs 164 kronor och riktkursen sätts till 210 kronor. Positionen motsvarar cirka 8 procent av portföljvärdet med en placeringshorisont på 4 månader.

Efter förändringarna ser portföljen följande ut


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här


Utvecklingen sedan återstarten den 13 augusti 2020

Dela med dig