Aktiespararna

Tar det säkra före det osäkra

2 maj 20199 min lästid
Korta portföljen.
Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 18)

Allmän reflektion

Underbart är kort.

Påståendet brukar stämma in på det mesta i livet - allt från vädret till börshumöret. Eftersom få saker är permanenta gäller det att stanna upp, reflektera och njuta av stunden.

Ena dagen är något självklart och solen skiner. Andra dagen är samma sak inte lika självklar längre och solskenet har omvandlats till ihärdiga regnmoln.

Likadant är det på börsen, inte minst i enskilda aktier. Till en början är övertygelsen hög och uppsidan känns nära. Men om motsatsen bevisas uppstår villrådighet: köpa mer eller sälja?

Marknadens prissättning ger ständigt en påminnelse om hur rätt respektive hur fel vi har.

Svåra aktiecase

Korta Portföljen har på sistone känt en växande kluvenhet i några av portföljbolagen. Mer specifikt i fyra olika innehav:

Avanza

Avanzas rapport för det första kvartalet var inte den trevliga läsningen som förväntades. Samtidigt har aktien varit ett bra vinstcenter historiskt för portföljen, där en initialt svag rapport faktiskt gjöt en stark grund för en snabb kursrusning längre fram.

Är det likadant denna gång? Vågar vi verkligen tro på att det lossnar i Q2?

SyntheticMR

I veckan fick vi ett riktigt dåligt kvartal från det oprövade medtechkortet SyntheticMR. Q1 visade sig vara ett ”stolpe-ut”-kvartal försäljningsmässigt när viktiga kunden GE MAGiC släpar samtidigt som kostnadssidan tyngs av en offensiv organisatorisk utbyggnad.

Slagighet mellan kvartal är väntat i bolaget, men när aktien handlas 30x försäljningen och p/e-talsmässigt nära tresiffrigt, måste rapportleverans ske. Inte minst på kort sikt.

Aktien är helrätt för byrålådan – men i Korta Portföljens mer kortsiktiga perspektiv? Vd-bytet skapar mer turbulens än väntat och det lossnar kanske först i Q3? Klarar aktien ett till svagt kvartal?

Humana

Under de senaste månaderna har vi skrivit mycket om det växande omsorgsbolaget Humana. Aktien har onekligen kurspotential från dessa nivåer (bedömt värde 80 kronor mot rådande kurs på cirka 60 kronor), närmast oberoende av hur konjunkturen utvecklar sig.

Den bedömda uppsidan, ägarbilden och den starka affärsmodellen är de främsta skälen till att vi har trotsat raset och viktat upp positionen till det största innehavet i portföljen.

Samtidigt kan vi inte låta bli att resonera kring vad det stora aktieraset beror på.

Och då befarar vi främst rapportläckage inför rapporten som kommer om en vecka... nedgången är stor och frågan är befogad: vet säljarna något väsentligt som inte vi vet?

Det är inte första gången det händer – vi har noterat svaghet i flera aktier som sedan rapporterat urusla siffror. En tillfällighet? Knappast, men lika frustrerande varje gång.

Actic Group

Aktien i gymkedjan Actic Group har varit stendöd på börsen sedan den plockades in i portföljen. Bokslutet var svagt, men avvikelsen berodde på enskilda extraordinära poster.

Den nya vd:n började i december i fjol och arbetar med att ta fram en ny affärsplan för att återställa tillväxt och få upp lönsamheten i koncernen. Aktien är både impopulär och nedtryckt efter alla besvikelser sedan noteringen för två år sedan.

Kassaflödet är samtidigt urstarkt i koncernen och en tydlig marginaluppsida finns. På lite sikt bör bolaget ha möjlighet att tjäna 6 procent nettomarginal (i linje med peers), vilket skulle översättas till en vinst över 4 kronor per aktie med rådande intäktsbas. Det ger ett p/e-tal på 8,3x på rådande kurs på 33 kronor.

Rörelsen är i grunden stabil och intäkterna är naturligt återkommande. Återupptas det organiska tillväxtspåret är det inte omöjligt att marknaden – i ett optimistiskt ögonblick – är villig att betala p/e 20 för det här gymbygget.

Det ger ett långsiktigt riktvärde på 80 kronor per aktie – en uppsida på närmare 150 procent. Realistiskt? Marknaden tror inte på denna uträkning i dagsläget. Frågan är vad rapporten nästa vecka kommer att bjuda på.

Hälsosamt tvivel

Att tvivel konstant dyker upp är sunt i aktieförvaltning.

Självklart måste man våga tro på sina portföljbolag, men att vara ödmjuk och att hela tiden ifrågasätta sina investeringsteser gör att man håller sig skarp och är beredd att ompröva vissa antaganden.

Magkänslan kan även kommunicera något från det undermedvetna.

Och nu är vi vid ett säsongsmässigt vägskäl: är det läge att ”Sell in May - Go away?” Efter den tjurrusning vi har upplevt sedan årsskiftet är det sannolikt dags för en paus i börsfesten.

Med det sagt, nu över till veckans portföljförändringar

Humana

  • Vi väljer att tillfälligt sälja av hela positionen i Humana inför rapporten nästa vecka
  • Säljkurs landar på det volymvägda snittpriset på 59,70 kronor
  • Även om vi gillar både caset och värderingen är vi rädda för svaga rapportsiffror
  • Vi väljer därför att ta det säkra före det osäkra och avyttra
  • Om motsatsen bevisas är vi beredda att köpa tillbaka hela positionen igen
  • Avkastningen kan summeras till –5,5 procent, motsvarande en förlust på 8750 kronor

XACT Högutdelande ETF

  • Vi säljer av hela positionen i etf:n Xact Högutdelande till kurs 124 kronor
  • Utdelningssäsongen har passerat zenit och vi passar på att låsa in vinsten
  • Fonden är en utmärkt byggsten i portföljen, men kortsiktigt befarar vi en nedåtrekyl
  • Tesen har infriats och det är läge att bygga upp kassan igen
  • Avkastningen kan summeras till +6,5 procent, motsvarande en vinst på 7866 kronor

SyntheticMR

  • Vi säljer av hela positionen i SyntheticMR till det volymvägda snittpriset 295 kronor
  • Rapporten tidigare under veckan var i svagaste laget och aktien är sårbar
  • Långsiktigt är det inget fel på bolaget, men i det korta perspektivet finns mer nedsida
  • Tajmingen i affären blev med andra ord helt fel och misstaget kostar portföljen
  • Avkastningen kan summeras till –6,3 procent, motsvarande en förlust på 6000 kronor
  • Bolaget har även betalat ut en utdelning på 1,5 kronor per aktie (420 kronor)

Avanza

  • Efter noga överväganden väljer vi att kliva av nätbanken Avanza på kurs 75,8 kronor
  • Aktien plockades in i början på februari i inlägget ”Nyförälskad i exet”
  • Kursresan började bra. Att testa på nytt med exet är dock sällan en bra idé...
  • Kort efter köpet kom en sanktionsavgift från FI och därefter en svag rapport
  • Som vi skrev i förra veckan har Q2-rapporten förutsättningar att överraska positivt
  • Däremot tror vi att det finns risk för att aktien vänder ned med mer innan rapporten
  • Vi väljer därför att kortsiktigt kliva av och sätta aktien på bevakningslistan
  • Avkastningen kan summeras till -4,7 procent, motsvarande en förlust på 3978 kronor
  • Bolaget har även betalat ut en utdelning på 2,1 kronor per aktie (2258 kronor)

Övriga händelser i portföljen

Lundberg går starkt och investmentbolagen har dragit iväg igenom vår riktkurs och fortsatt uppåt. Trenden är stark och riktkursen justeras upp till 335 kronor.

Skogsbolaget SCA rapporterade ett starkt kvartal, men marknaden är fortsatt försiktig med att värdera upp bolaget. Aktien platsar i både kortsiktiga och långsiktiga portföljer.

I Byggmax har finanschefen sagt upp sig för att axla samma roll i bussbolaget Nobina. Aktien fick något på nosen initialt, men repade mod snabbt.

Efter förändringarna finner ni portföljen nedan


Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen i realtid? Ta del av Premium-medlemskapet här och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig