Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-16

Tar position i verkstadsjätten

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Trumps luftgrop skapar köpläge"? Läs det här

Artikeln publicerades torsdagen den 16 maj klockan 12:50

Mr Twitter (Trump) fortsätter att styra utvecklingen på börsen och det är fortfarande oklart hur förhandlingarna mellan USA och Kina kommer att sluta. Positivt under gårdagen var dock att Trump kommunicerade att han väntar sex månader med att införa biltullar, något som framförallt den fordonstunga tyska börsen uppskattade.

Att finansminister Steve Mnuchin sagt att han ska åka tillbaka till Kina i närtid bidrog även det till lite nödvändig optimism på marknaden.

wysiwyg_image

I skrivande stund är börsen ner nästan 7 procent bara på ett par veckor i kölvattnet av den pånyttfödda handelsoron. Höjd protektionism har aldrig varit av godo för börs och konjunktur och världshandeln är redan idag hämmad av den pågående konflikten.

En eskalering av motsättningarna mellan dessa supermakter kan leda till mer allvarliga störningar för konjunkturen och därmed öka risken för en recession i närtid.

Däri ligger rädslan hos marknaden i något som får ses som ett bear-case just nu.

Läge i cykliskt?

Cykliska aktier stack snabbt upp 10 procent på en månad med start från slutet på mars i takt med minskad pessimism kring konjunktur, lägre räntor samt överlag solida rapporter. Några tweets senare är uppgången i princip utraderad. Rätt eller fel, men vi kan konstatera att marknaden är oerhört diskonteringsvillig så här i slutet på cykeln.

Screenar vi verkstadssektorn tycker vi dock att det finns intressanta möjligheter i nuläget. Det finns kvalité där ute till, enligt oss, en bra prislapp.

Med det sagt, över till dagens händelser i portföljen

wysiwyg_image

Epiroc

 • Vi köper in Atlas Copco-avknoppningen Epiroc till det volymvägda snittpriset 89,4 kronor
 • Ett cykliskt bolag som olikt många sektorkollegor kan erbjuda en relativt stabil verksamhet
 • Imponerande lönsamhet i verksamheten med en rörelsemarginal stabilt kring 20 procent
 • 2/3 av försäljningen sker på eftermarknaden = stabil och höglönsam intjäning och skapar en god motståndskraft i sämre tider
 • Bolaget är väl positionerat på marknaden och gynnas av att det föreligger ett stort investeringsbehov inom gruvindustrin
 • Med det sagt, det förekommer givetvis en hög grad av känslighet för rörelser i metallpriserna, en parameter som också påverkar sentimentet kring aktien i stor utsträckning
 • Epiroc är samtidigt ett bolag som vi tycker förtjänar en uppvärdering på börsen då p/e 17 och framförallt EV/EBIT 13 för 2019 enligt vår mening är för lågt i ett sådant kvalitativt verkstadsbolag
 • Med tanke på att de snart sitter på en nettokassa öppnar det även upp för förvärv eller extrautdelning
 • Det finns en god förvärvshistorik och ledningen bör inte tveka att dra upp skuldsättningen om tillfälle ges
 • Så länge inte makrobilden förvärras snabbt finns det goda förutsättningar för en bra trade, såväl på kort som lång sikt
 • Sätt en multipel i paritet med Atlas (p/e 20), vilket enligt oss inte är otänkbart, och aktien ska stå högre. På kort sikt tar vi sikte på 100 kronor
 • Positionen uppgår till 6 procent av portföljen och placeringshorisonten uppgår till 3 månader
wysiwyg_image

Epirocs kursutveckling sedan avknoppningen från Atlas Copco

Övriga händelser i portföljen

Vi noterar att portföljinnehavet AAK bara fortsätter att trenda uppåt, tillsynes helt frånkopplad från börsens humörsvängningar, och riktkursen på 160 kronor nåddes i slutet på förra veckan.

Vi skrev för några veckor sedan:

AAK fortsätter att år efter år leverera 10 procent i vinsttillväxt och vi ser ingen anledning till att det skulle förändras närmaste åren.

Att över tid leverera sådana tillväxttal i en ocyklisk bransch är oerhört imponerande. Lägg till frånvaron av besvikelser och en premiumvärdering (p/e 25, EV/EBIT 18) är definitivt befogad enligt vår mening.

Med det sagt, vi ser ingen kursdubbling framför oss direkt, men tror att aktien kan fortsätta att trenda uppåt och passeras ATH vid 154 kronor tror vi på ytterligare kursbränsle”
 

wysiwyg_image

AAK:s aktie (gul linje) mot börsen (lila linje)

Vi väljer att fortsätter att rida trenden och justerar upp riktkursen ytterligare till 175 kronor. Samtidigt börjar vi göra oss redo för lite vinsthemtagning då det känns som att aktien sprungit iväg lite väl fort på kort tid. Stay tuned.

Portföljen ser nu ut enligt nedan:

wysiwyg_image

Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen i realtid? Ta del av Premium-medlemskapet här och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.