Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-09

Tar vägen till första miljonen genom att sprida sparkunskap: ”Ska vara enkelt”

wysiwyg_image

Mohammed Wasfi Salihs ambition är att göra både sig själv och andra till rika individer.

Mohammed Wasfi Salih, 26, gör en annorlunda resa mot sin målsättning att bli miljonär.
På sitt Instagramkonto berättar han om såväl toppar som dalar i egna sparandet – och bjuder på kunskaper och lärdomar som ska få fler att ta steget att våga börja investera i aktier och fonder.
– Pengar och ekonomi ska inte vara tabubelagt att prata om. Det exkluderar människor, säger Unga Aktiesparares verksamhetschef.

2004 flyttade Mohammed Wasfi Salih från Irak till Sverige med sin familj. Det var i blekingska orten Ronneby som han fick upp ögonen för börsvärlden. Men det var ändå inte givet att han skulle arbeta inom finansvärlden.

– Jag visste fortfarande inte vad jag skulle göra med mitt liv efter gymnasiet så jag blev soldat, flyttade till Stockholm och insåg att det inte riktigt var min grej, säger han.

LÄS MER: Investera med Aktiespararnas gyllene regler

Efter att ha studerat ekonomi vid Stockholms universitet och arbetat som controller i ungefär två år fick han jobbet som verksamhetschef på Unga Aktiesparare i januari i år. Väl där fick han idéen att starta ett konto på Instagram, @Mohammedsvagtillmiljonen, för att både lära sig själv och andra att bli bättre investerare i jakten på den första miljonen på kontot.

– En av anledningarna till att jag startade mitt konto är för att det är ett sådant tabubelagt ämne i Sverige att prata om ekonomi och sina pengar, varför ska det vara det?

Han har dock full förståelse för den lite känsliga kultur som kan finnas i sammanhanget.

– Därför är jag fullt transparant med exakt allting jag har på kontot, vilka investeringar jag har dem i, vad jag köper och vad jag säljer, hur mycket jag tjänar och sparar, understryker Mohammed Wasfi Salih, och fortsätter: 

– Mycket handlar om balans i ekonomin och vardagen också, så det inte blir något extremt sparande. Jag tror att man måste ha balans i sparandet för att det ska vara sunt och hållbart. Även här försöker jag bevisa att det inte är svårare än att stoppa undan de gyllene 10 procenten av lönen och få en gemytlig avkastning om några år.

Behöver inte vara svårt

Mohammed Wasfi Salih vill hålla sitt sparande enkelt, och få andra att förstå att det inte alls behöver vara problematiskt att investera på börsen.

 – Många vill få oss att tro att det är jättesvårt att börja med aktier, sparande och börsen, att det bara handlar om att förstå grafer och tolka nyheter som plingar till i mobilen varje sekund. Så behöver det inte vara.

Instagramkontot har över 3 000 följare och skaran växer stadigt.

LÄS MER: Miljonärmammans väg till sparframgång: ”Första miljonen är svårast”

Vad gillar du själv att investera i?

– Jag kör mycket investmentbolag och fonder och på det sättet ska jag bevisa att man inte ska behöva vara en nörd för att lyckas, utan ge det tid och regelbundet sparande så lyckas man till sist.

Mohammed Wasfi Salih konstaterar att namnet på hans konto, som innehåller allt från egna uppdateringar, inspiration från andra och intervjuer med experter, passade bra på Instagram.

– Jag kommer nog ändra det till miljarden när jag har uppnått miljonen (skratt). Miljonen är bara ett delmål. Det är lättare att följa någon som vet vad deras mål är i stunden. Men också för att folk ofta säger att det är svårast att nå sin första miljon och sedan går det lättare och lättare. När avkastningen börjar ticka på så förstår man hur mycket det kan göra när man har mycket pengar.

Ska börja visa sig mer

Mohammed Wasfi Salih kommer inom kort att börja föreläsa – för att kunna få in nya typer av medlemmar till Unga Aktiesparare och för att få fler att upptäcka börsen.

– Unga Aktiesparare når inte ut till alla och jag tror att min bakgrund gör att vi kan nå människor som vi inte når annars. Jag tror att det blir en bra början. Jag har redan många som har skrivit till mig och berättat om att de har börjat sitt första sparande och skrivit hur tacksamma de är över kontot, som har omkring 3 500 följare på Instagram efter endast ett par månaders livstid.

Mohammed Wasfi Salih har, utöver att utbilda andra människor, olika mål med sitt sparande.

– Jag vill bli ekonomiskt oberoende. Syftet med det är att det hade låtit mig göra något större. Ett av mina mål är att vara på plats i krigsdrabbade länder och kunna hjälpa till men också hjälpa till med att bygga upp skolor och hjälpa de människorna som behöver det lilla extra, men man har ett jobb att gå till så det funkar inte. Det hade varit så underbart att kunna göra något större än att bara gå till vardagsjobbet, säger han.

LÄS MER: Lär dig allt om utdelningar

FAKTA

Mohammed Wasfi Salihs tre smarta spartips

  1. Skaffa en sambo (skratt). Man sparar så sjukt mycket pengar och kan halvera alla sina kostnader.
  2. Matlåda. Man sparar så sjukt mycket pengar där. En lunch i innerstan i Stockholm omkring runt 120 kronor. Det blir ungefär 2 500 kronor per månad och 24 000 kronor per år. Bara för lunch.
  3. Undvik spontanköp. Ha någon dags betänketid på prylar som kostar lite mer.
Författare Emil Kahi

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.