Aktiespararna

Tätare kupong i populära utdelningsfonden

Av Emil Kahi
4 december 20191 min lästid
ETF:er kan liknas vid en börshandlad fond, som kan handlas direkt på börsen. Sparformen följer utvecklingen av en specifik tillgång, det kan exempelvis vara ett aktieindex eller valuta.

Ett exempel på en sådan fond är Xact Högutdelande ETF, fonden har ett innehav på ett trettiotal aktier med låg volatilitet. Bolagen är spridda över en vid mängd branscher från bolag i telekomsektorn till banksektorn. Portföljen kännetecknas av stabilitet och riskspridning.

Xact Kapitalförvaltning meddelade i förra veckan att den populära utdelningsfonden kommer få tätare kupong under nästa år. Istället för en gång blir det i första steget två gånger om året.

Fallet med Xact är ett bra exempel på när en ETF kan vara ett bra alternativ till andra fonder. Den låga risken i samband med den höga avkastningen blir lockande för många investerare.

- Xact Högutdelande är en superfond som passar de flesta sparare. Fonden finns i flera av tidningens fondportföljer, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark

En billig fondlösning

Förvaltningsavgiften i ETF:er är i regel låg relativt till andra spartyper, något som är väldigt fördelaktigt för sparare med såväl en kort som en längre sparhorisont.

Sammantaget är sparformen enkel och riskspridning fås på köpet i många fall.

Dela med dig