Aktiespararna

Techentreprenören sågar politikerna: ”Har inte bidragit med något"

Av Redaktionen
15 augusti 20184 min lästid

Denna text är en förlängd version av en variant som publicerades i Aktiespararen nummer 8 2018 och publicerades ursprunligen i augusti 2018.

Vill Sverige få fram fler banbrytande techkometer?
Då behöver regeringen se över sin politik, anser Izettles vd Jacob de Geer.
– Visionen existerar inte, säger han.

Jacob de Geer har byggt upp fintech-bolaget Izettle från grunden och fick nyligen se sin skapelse köpas upp av Paypal för omkring 19 miljarder kronor. Han är noga att hylla den svenska techscenen, men slänger samtidigt in en brasklapp.

– Vi är fantastiska. Det är helt otroligt att en så här liten marknad kan producera flest unicorns (techbolag som värderas till över en miljard dollar, reds. anm) per capita. Men jag ser många länder som är hungrigare och lägger mer kraft på att attrahera nästa generations entreprenörer, säger Izettles vd till Aktiespararen.

"Har åkt på en räkmacka"

Jacob de Geer menar att det finns mycket att lära av andra länder för regeringen inför riksdagsvalet i höst.

– Sverige har åkt lite grann på en räkmacka. Politikerna sitter och gottar sig åt att någon annan - framgångsrika techentreprenörer och politiska beslut från 1990-talet - gjorde jobbet. Jag tycker egentligen inte att varken den här eller den förra regeringen har bidragit med någonting.

Sverige har, utöver Izettle, producerat techsuccéer som Klarna, Mojang och Spotify. Jacob de Geer betonar att det är långtifrån givet att ytterligare, lika lyckade techbolag kommer att växa fram i landet.

– Visionen om vad som ska göra Sverige bäst i världen om fem–tio år existerar inte i min värld. Regeringen tar åt sig äran för ett tandlöst optionsprogram som träffar några stycken. Det är inte mycket att vara stolt över i mina ögon.

Måste tänka i nya banor

Samtidigt framhåller Jacob de Geer att många tidigare positiva reformer, så som bredbandsreformen, genomförts i Sverige. Men i takt med digitaliseringens allt större intåg är ett nytänk ett måste från politikerhåll.

– Tidigare har de tunga industrierna varit den stora ryggraden i det svenska samhället. Nu öppnar globaliseringen för att många jobb kommer att flyttas till låglöneländer. Det finns inte en bank som inte tittar på att spara 5–10 000 jobb på rätt basala funktioner. AI-utvecklingen och ”machine learning” kommer inte bara att påverka en sektor som finans utan slå igenom hela samhället. Småföretagare kommer att bli den nya ryggraden.

Jacob de Geer berättar att en småföretagare lägger i snitt 10 timmar i veckan på administration. Det är viktigt att få ned bördan av pappersarbete – som inkluderar allt från Rot till Rot och bokföring som är svårare än vad den behöver vara.

– Vi måste skapa förutsättningar så att småföretagare kan växa och anställa en person till. Det är alldeles för komplicerat att starta bolag just nu. Är det rimligt att ha samma las-modell oavsett bolag, att ha samma regelverk som vi haft sedan Hedenhös även i dag?

"Behöver locka hit kompetens"

Entreprenören ser en stor betydelse av att hitta en större kontinuitet inom utbildningsväsendet, att inte varje regering kommer in och rör om i grytan med till exempel nya betygssystem. Sedan gäller det att få in programmering på schemat och även att ge läraryrket en högre status.

– Vi måste sikta högre. Sedan behöver vi hitta sätt att locka hit duktig kompetens. Det måste gå att hitta tung talang även på andra ställen. Det är tveksamt om vi kan få hit en av de bästa produktcheferna från San Fransisco med familj om denne måste pendla från Västerås. Det måste gå att hitta boende runt Stockholm.

Jacob de Geer tycker också att regeringen är i behov av att hitta sätt som uppmuntrar till nya investeringar.

– Det gäller, sett ur ett skatteperspektiv, att hitta ett sätt att stimulera. Entreprenörer måste få möjligheten att investera i nästa generations tech, säger han.

Dela med dig