Aktiespararna

Tecknen som talar för att det inte blir så illa som befarat

25 april 20234 min lästid
Cristofer Andersson, Aktiespararnas analytiker.
Cristofer Andersson närstuderar Volvo och Traton - vad säger bolagens siffror om framtiden?

Inför rapporterna för årets första kvartal har – hade – analytiker sänkt sina estimat på såväl orderingångar som den nedersta raden, det vill säga vinsten. Två bolag som spåddes ha en sämre orderingång samt drabbats av sämre marginaler relativt tidigare rapporter var Traton och Volvo. Båda hart gemensamt att de nyligen kommit med omvända vinstvarningar, medan det bara är Volvo som hunnit rapportera.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Inför rapporterna i allmänhet, men de inom fordonsindustrin i synnerhet har flera estimatsänkningar gjorts. Sänkningarna härrör till dels till det faktum att alla orders som lades under coronaåren och även en bit in på 2022 därefter ännu inte fullt ut hunnit avhandlats, dels det faktum att det fortfarande råder en hög inflatorisk miljö samtidigt som mycket talar för att både 2023 och 2024 kommer bli utmanande år med lågkonjunkturer och, i värsta fall, recessioner.

Samtidigt har mer och mer data visat att produktionen av halvledare och andra viktiga komponenter nu mer eller mindre fungerar som åren innan corona. Detta tillsammans med att frakt- och logistikkedjor åter är i bruk samt att världens länder öppnat upp har lett till färre eller inga störningar i något produktionsled. Således har bolag såsom just Traton och Volvo kunnat behandla alla tidigare inkomna orders.

Medan de redan befintliga beställningarna har avhandlats har nya inkommit, men dessa har befarats vara färre och mindre än tidigare, vilket gjort att analytiker och experter varnat för att bolagens omsättning, men också vinster, skulle drabbas.

Omvända vinstvarningar

Fredagen den 14 april kommunicerade Traton, som bland annat äger Scania, en omvänd vinstvarning. Man skrev att utfallet under det första kvartalet varit ”… bättre än väntat” samt att det ”… tydligt överstiger marknadens förväntningar”. Den omvända vinstvarningen är en styrkesignal och när den även ses i ljuset av Volvos (lastvagnar) samma från den 12 april blir signalen än tydligare.

Även om det till viss del blir äpplen och päron skall det bli extra intressant att se hur Caterpillar samt Ferronordic, konkurrenter till framför allt Volvo, rapporterar den 27 april respektive den 11 maj. Ferronordic fick en extra skjuts av Tratons och Volvos kommunikation, medan Caterpillar inte hängt med. Beträffande att Caterpillars aktie inte sett samma effekt beror sannolikt på nyligen gjorde nedgraderingar från amerikanska analytikerhus, såsom Baird.

Volvo

När Volvos rapport studeras framkommer att orderingången är fortsatt stark, framför allt för lastbilar. Orderingången steg här med 27 % medan omsättningen steg med imponerande 41 %. Beträffande orderingång och omsättning för anläggningsmaskiner minskade förstnämnda med 32 % medan sistnämnda steg med 23,4 %. VD, Martin Lundstedt, skriver att man ser en stark, underliggande strukturell tillväxt för anläggningsdivisionen, men att aktörer är mer restriktiva med nya beställningar på kort sikt. Således sänker Volvo sina prognoser på geografierna Sydamerika samt Asien (exklusive Kina).

Det andas optimism från Volvo, om än att de ser risker på kort sikt. Tillväxten inom el-lastbilar samt bussar i takt med behov av infrastruktursatsningar kommer vara fortsatt stark framgent och Volvo bedömer sig ha en synnerligen stark position. Mer eller mindre hela världens lastbils- och bussflottor ska ställa om från fossila till miljövänliga motorer!

Tecken

Med Volvos rapport tillhandahållen samt Tratons omvända vinstvarning kan det tolkas som att lågkonjunkturen ännu(?) inte inträffat. Frågan är om och i sådana fall när det sker samt när det kommer att synas i rapporterna. Kanske, kanske blir det inte så illa som befarat för dessa fordonsaktörer? Omsättning, orderingång samt de relativt starka marginalerna talar för detta. Fortsättning följer!

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig