Aktiespararna

Teknikaktierna rasar kraftigt - så ska du tänka

Av Carl-Henrik Söderberg
4 september 20204 min lästid
USA-börsen handlades klart ned på torsdagen, då tekniksektorn rekylerade ned efter de signifikanta uppgångarna sektorn haft sedan årsskiftet.

Teknikgiganterna Amazon, Alphabet och Microsoft tappade alla över 4,5 procent, medan Facebook och Netflix backade 4,3 respektive 4,9 procent. Apple rasade samtidigt 8 procent.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar: - Med tanke på den extrema kursrusning vi sett i flera teknikaktier, och där värderingen på sina håll blivit absurd, så är det inte så konstigt att vi nu ser en rekyl. Förhoppningsvis är det bara en nödvändig och kortvarig rekyl men fallhöjden är samtidigt hög härifrån.

Elbilstillverkaren Tesla backade 9 procent, efter att ha nått rekordnivåer i samband med måndagens aktiesplit.

- Tesla har som alla vet gått otroligt starkt på börsen senaste tiden och svenska småsparare har flockats kring aktien. Bara under denna vecka har antalet ägare på exempelvis Avanza ökat med dryga 40 procent. Optimismen har varit extrem och skapat ett flockbeteende där många har kastat sig in i aktien på grund av rädsla för att missa ytterligare uppgång.

Men nu är aktien ner 20 procent på bara tre dagar, vad säger du till de som äger aktien idag?

- Att det inte råder några tvivel om att Tesla är ett fantastiskt bolag och där tillväxten med all rätt kan förväntas vara väldigt hög kommande år. Men som investerare måste man också skilja på bolag och aktie och det gäller att vara försiktig när man investerar i dessa typer av extremt upptrissade aktier. Ibland uppstår känslan att en aktie aldrig kan sluta gå upp, det är en farlig känsla som kan leda till för högt risktagande. Låt inte ett enskilt bolag utgöra en för stor del av portföljen. Personligen skulle jag inte låta en aktie väga mer än 10 procent av min aktieportfölj och det gäller i synnerhet en aktie som Tesla.


Grafen illusterar Teslas aktiekurs sedan årsskiftet.

Han fortsätter: Jag har förstått att alltfler gett sig in i olika hävstångsprodukter för att få ännu högre utväxling i Tesla-aktien men det är just ett sådant risktagande som kan bli väldigt kostsamt. Och dessvärre är det ett vanligt misstag bland nya på börsen, att man går all in på ett kort, dessutom med för hög risk och så "bränner man sig". Att jaga snabba pengar på börsen slutar tyvärr sällan bra.

Hur tycker du småsparare bör tänka framöver kring aktier likt Tesla?

- Jag tycker det är oerhört viktigt att komma ihåg att sprida sina risker i sin aktieportfölj, att inte bara äga en eller två aktier, vilket tyvärr alltför många gör. Det är inte alltid lätt att veta vilka aktier man ska köpa men bredda då hellre portföljen med investmentbolag (som historiskt varit en väldigt bra investering) och fonder än att stoppa alla pengar i enbart ett par aktier.

Vågar du dig på en prognos för vad Tesla-aktien står vid årsskiftet?

- Nej, det känns dödsdömt (skratt). Återigen bolaget gör det otroligt bra, Elon Musk är ett geni, men att aktien är upp 400 procent bara i år och handlas till ett p/e-tal på 330 gånger den förväntade årsvinsten 2020, p/e 125 för 2021 och p/e 100 för den förväntade vinsten 2022 gör det otroligt svårt att sia om aktien i det kortare perspektivet.

Men du tror fortfarande på tekniksektorn i USA generellt?

- Absolut, det gör jag. Vi har sett en påskyndad teknikutveckling i samhället och vad som kanske skulle ske först om 5-10 år sker redan nu. Det får positiva konsekvenser för dessa bolag. Helt plötsligt har det blivit en realtitet att tech mycket väl kan komma att slå ut flertalet traditionella företag närmaste åren. Att centralbanker dessutom är så börsvänliga i sin räntepolitik bör rimligtvis också leda till att alltfler aktörer sneglar mot hög framtida vinsttillväxt i flertalet tillväxtaktier, däribland FAANG-aktierna.

Han avslutar: - Långa räntebärande papper (exempelvis 10-årig statsobligation) kommer inte att generera i princip någon avkastning under lång tid framöver och då tvingas enorma mängder kapital längre ut på riskskalan och då lockar bolag som kan växa i en omvärld som kommer kämpa med just detta.

Marknadsnyheter

Dela med dig