Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-07

Teknikförvaltarens spännande 2020-spaningar: ”Störst möjligheter”

wysiwyg_image

Erik Sprinchorn (till höger) förvaltar teknikfonden Core Ny Teknik ihop med Carl Armfelt.

Bolag som inte klarar av att digitalisera sig kommer att få det jobbigt under 2020-talet.
Erik Sprinchorn, förvaltare av omtalade fonden Core Ny Teknik, ser extra mycket uppsida i tre typer av nischer det kommande decenniet.
– Där finns de största möjligheterna, säger han till Aktiespararen.

2010-talet har innehållit massiv teknikutveckling i takt med att världen blivit allt mer digitaliserad. Det kommer inte att bli mindre av den varan framöver, enligt Erik Sprinchorn.

– Utvecklingen kommer snarare att accelerera. Det borde innebära att det kommer att komma många nya saker att investera i. Jag är väldigt optimistisk och ser framför mig hur mycket värde kommer att fortsätta föras över från analoga till digitala bolag, säger Erik Sprinchorn, som förvaltar fonden Core Ny Teknik tillsammans med Carl Armfelt på TIN Fonder.

Långsiktiga investeringar med fokus på framtiden är Core Ny Tekniks nisch. Erik Sprinchorn tror att det är tre typer av bolag som har extra goda förutsättningar på 2020-talet.

 – Det handlar om mjukvarubolag, digitala varumärken och bolag som är inriktade på hälsa. Det råkar vara de tre branscher som vi gillar att investera i (skratt).

Erik Sprinchorn konstaterar att Moores lag kommer att hålla under överskådlig tid, vilket ger halvledarsektorn möjlighet att hantera de enorma mängder data som genereras. Denna data, som är ett svar på vår tids olja, kommer att forma framtiden.

 – Det räcker med att titta på AI. Det är samma algoritmer nu som på 1990-talet, men datorerna är bättre och mer data samlas in. Vi lämnar ifrån oss otroligt mycket data och det gör det lätt att applicera enkla tjänster. Applikationerna kommer att bli ännu bättre. Det kommer att gå att se autonoma fordon och hyperautomation i fabriker.

LÄS OCKSÅ: Stjärnförvaltarens viktiga råd till unga sparare: "Hylla börsnedgångar"

När ser vi självkörande bilar i stadstrafik?

 – Jag har svårt att se att vägarna fyllas av självkörande bilar 2030, men riktningen är tydlig. Det kan absolut gå att se någon form av självkörande bilar då, säger Erik Sprinchorn, som berättar att han såg Einride, den första självkörande lastbilen någonsin, i trafik på ett industriområde i Jönköping i maj 2019.

Breda trender

Inom de tre ovan nämnda nischerna, mjukvarubolag, digitala varumärken och hälsovård, finns det mycket att hämta, enligt Erik Sprinchorn.

Han anser att det finns mycket att göra när det kommer till att digitalisera vårdkedjor och att mjukvara kommer att vara en större del av världen om tio år än den är i dag.

 – Sedan kommer det att hända mycket inom gen- och immunterapi. Vi har positionerat oss i bolagen som levererar hackor och spadar till de här tusentals projekten, säger han, och nämner Genovis och Boule som två exempel i portföljen.

"Kommer ske under min livstid"

Sectra, som sysslar med såväl medicintekniska lösningar som cybersäkerhet, är ett av Core Ny Tekniks bidrag bland mjukvarubolagen.

 – De ligger väldigt rätt i tiden. Inte minst när det kommer till trenden av att vi ser mer hackerattacker. Datasäkerhetsbranschen kommer att växa.

Erik Sprinchorn nämner ytterligare ett exempel där mjukvaran kommer till nytta.

 – Arcam, som köptes upp av GE (General Electric), är ett sådant bolag. 3D-printing har underlättat den amerikanska flygplanstillverkningen. Det går att printa direkt och både spara tid och 30 procent av kostnaderna. Kombinera det med central simulering och printa lokalt tre gånger. Då försvinner transportkostnaden och det sliter mindre på miljön och energin.

Bland digitala varumärken återfinns bolag som Embracer Group, Paradox och Stillfront.

 – Många underskattar mötet som sker online genom att spela dataspel. Det är en enorm underhållningsform. Vi tror att de stora varumärkena kommer att fortsätta dominera spelbranschen och tjäna pengar. Vi kommer att se ett Fortnite vart femte år. Inom min livstid är jag säker på att nästan 100 procent kommer att spela dataspel, säger han, och fortsätter:

 – Det finns ingen form av underhållning som är lika billig sett till kostnad per timme.

SE ÄVEN: Småbolagsinnovation som ska klå index: "Kan göra bäst investeringar"

Måste hänga med

Erik Sprinchorn betonar att bolag som inte klarar övergången mot ett mer digitalt samhälle kommer att få det hett om öronen.

 – Det gäller att inte ha sackat efter på den punkten. Det kommer nog att märkas vilka som har lyckats och vilka som inte har gjort det ganska tidigt under 2020-talet.

Vad tror du om den svenska och den nordiska start up-scenens möjligheter framöver?

 – Nu finns det ett brett kluster med erfarna och skickliga entreprenörer. Det finns en stor innovationskultur. Men ett kluster kan bli sårbart om nyckelbolag försvinner. Det är det vi ska försöka stå upp för genom vårt ägande, att behålla bolagen på hemmaplan. Det finns goda förutsättningar att skapa nya succébolag av teknikkaraktär i Sverige och Norden, säger Erik Sprinchorn.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.