Aktiespararna

Teknikjättar lockar fondspararna

Av Elin Hanspers
28 februari 20243 min lästid
USA:s jättar lockar fondspararna.
Fondspararna hos Avanza och Nordnet ökar exponeringen mot teknikjättarna i februari. "Förra månadens teknikfeber bland fondspararna stiger ytterligare – det verkar onekligen som att det är fonder dominerade av amerikanska teknikbolag som gäller just nu", säger Avanzas privatekonom Felicia Schön.

Efter en dyster inledning på året har börshumöret vänt upp. Stockholmsbörsen – OMXSGI – går mot en uppgång på 3,5% i februari. De amerikanska teknikättarnas rapporter överträffade förväntningarna, vilket eldade på börserna, och fondspararna hos såväl Avanza som Nordnet köpte teknikfonder i februari

”AI-hajpen – med alla dess förväntningar och förhoppningar – kan leva vidare, framför allt efter Nvidias rapport som lyckades överträffa skyhöga förväntningar. Spararna valde att i februari öka på exponeringen mot techjättarna i sina fondval”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Avanzas privatekonom Felicia Schön noterar att global-, teknik -och Nordamerikafonder står för över 80% av spararnas fondköp, vilket kan jämföras med drygt 65% i januari.

”När man tittar närmare på fonderna som lockar mest i teknikkategorin är de topp tre mest köpta fonderna Swedbank Robur Technology, SEB Artificial Intelligence Fund (SEK) och SEB Teknologifond. Föga förvånande är det AI, med de amerikanska jättarna NVIDIA och Microsoft i spetsen, som är den gemensamma nämnaren. Värdetillväxt har det också givit till fondägarna, i snitt har de tre fonderna avkastat 16% sen årsskiftet”, säger hon.

Även hos Nordnet samsas fondspararnas intresse för teknikfonder med det för global- och USA-fonder.

”Såväl globalfonder som teknologi- och USA-fonder utgörs till en mycket stor del av ’magnifika sjuan’, de stora amerikanska techjättarna. Hittills har det varit ett lyckokast att äga dessa, men det är bra att ha i bakhuvudet att om man kompletterar en globalfond med exempelvis en USA-fond så blir exponeringen väldigt stor. Det är inte ovanligt att en globalfond består av hela 70% USA”, säger Frida Bratt.

Grön energi säljs av

Hos Avanza väljer fondspararna att sälja gröna energifonder, räntefonder utfärdade i svenska kronor och fastighetsfonder. Dessutom är småbolagsfonder är en av de mest sålda fondkategorierna.

”Det är inte mycket nytt som hänt på säljsidan sedan förra månaden utan mönstret från januari ser ut att fortsätta. Försäljningarna inom aktiefondskategorierna beror sannolikt på fortsatta omallokeringar till andra branscher där optimismen framåt är hög”, säger Felicia Schön.

Även hos Nordnet minskade intresset för fonder med fokus på förnyelsebar energi fick stryka på foten.

”Bolag inom kategorin förnyelsebar energi fortsätter att ha det motigt på börsen, särskilt sådana som är av förhoppningskaraktär. Spararna tycks knappast tro på en snar uppgång, och väljer att sälja av fonder med detta fokus”, säger Frida Bratt.

LÄS MER: Rekordrally i Nvidia ledde till börsfest

LÄS MER: Uppsidan i Big Tech är begränsad 2024


Fonder

Dela med dig