Aktiespararna

Telias aktieägare riskerar miljardsmäll

Av Redaktionen
24 februari 20182 min lästid

Regeringens planer på att stoppa Telia Companys förvärv av Bonnier Broadcasting kan stå aktieägarna dyrt.
Enligt SvD Näringslivs källor kan det handla om miljardbelopp.
– De enskilda ledamöterna riskerar att bli personligen skadeståndsansvariga, säger Sverre Linton, Aktiespararnas chefsjurist till SvD Näringsliv.

Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna vill stoppa Telia Companys förvärv av Bonnier Broadcasting, där TV4 ingår.

Huvudskälet är att om affären – som uppgår till 9,2 miljarder kronor – blir verklighet kommer staten inte bara kontrollera SVT (genom en ägarstiftelse) utan också äga 37 procent av TV4, genom ägandet i Telia Company.

LÄS OCKSÅ: Här är finansministerns svar på ISK-oron (http://https//old.aktiespararna.se/nyheter/efter-fragorna-om-isk-skatten-har-ar-finansministerns-svar)

Myndigheten för press, radio och tv granskar därför TV4:s tillstånd, rapporterar SvD Näringsliv. Men i praktiken är Telia Companys möjligheter att dra sig ur affären ytterst begränsande. Enligt SvD Näringslivs uppgiftslämnare riskerar Telia Company skadestånd i miljardklassen om bolaget bryter det bindande avtalet.

– Om det händer och en tillräcklig minoritet av de övriga aktieägarna vid en bolagsstämma skulle vägra att ge styrelsen ansvarsfrihet kan de enskilda ledamöterna riskera att bli personligen skadeståndsansvariga, säger Sverre Linton, Aktiespararnas chefsjurist till SvD Näringsliv.

Det är svårt att säga hur stor sannolikheten är för att affären inte blir av.

– Staten kan naturligtvis på en extra bolagsstämma driva igenom ett beslut att köpet av TV4 ska stoppas. Men då ska man komma ihåg att en styrelse inte är tvungen att genomföra stämmobeslut som skadar bolaget, säger Sverre Linton.

Dela med dig