Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-17

Teman inför 2020

wysiwyg_image

En stor riskvilja har präglat börsåret 2019. Vad ligger i korten för nästa år? Optimisten och pessimisten duellerar om nyckelfrågor inför 2020. 

Börsåret 2019 inleddes under tumultartade former. Det svaga fjärde kvartalet fanns fortfarande i färskt minne när börshandeln startade för det nya året. Investerarna var på helspänn och indikatorerna målade en dyster bild om framtiden.

Till mångas stora förvåning blev det börsrally och den starka uppgångsfasen har gjort börsåret 2019 till ett av de allra bästa sedan eurokrisen.

Nu står vi här igen. Men i den närmast omvända situationen. Riskviljan är på topp, flera marknadssegment har avancerat tvåsiffrigt och ingen hejd på uppgångarna kan skönjas. Väntar en fortsättning av festen år 2020? Eller bevittnar vi den sista rusningen innan raset?

Optimisten

Optimisten känner sig tillfreds med rådande trender. Den globala kapitalmarknaden har visat en imponerande styrka och motståndskraft under 2019. Aktieindex i Sverige, Asien och Nordamerika har brutit igenom tidigare motståndsnivåer och är på väg mot nya rekord.

Uppgång föder ny uppgång går resonemanget. Kapital längs sidlinjen känner stressen av att ligga underviktad mot högpresterande risktillgångar som aktier. Få vettiga placeringsalternativ finns tillgängliga och rädslan av att missa ytterligare uppgång ger tilltagande inflöden till aktiemarknaden. Dessa flöden ger i sin tur en till skjuts uppåt.

Utöver befintligt kapital, tillför världens centralbanker betydande mängder likviditet och andra stöd. Räntorna har sänkts på bred front globalt och den mest iögonfallande U-svängen har den amerikanska centralbanken, Fed, svarat för.

Fed – som är världens mest betydelsefulla centralbank - har sänkt styrräntan återkommande gånger under 2019. Dessutom har banken återstartat en ny runda av vad som kallas ”mjuk” QE, eller kvantitativa lättnader. Den tidigare dollarstressen på marknaden har därmed avtagit, vilket skapar förutsättningar för tillväxtmarknader med stora dollarskulder att hämta andan.

Tack vare Feds agerande ser den långa konjunkturcykeln ut att förlängas i USA.

Räntepolitiken tar några månader att arbeta sig genom det finansiella systemet, vilket ger tillväxtstöd kommande kvartal för USA. Även i Europa finns positiva signaler för den som letar. Tillverkningsindustrin har förvisso präglats av besvikelser under 2019, men redan nu kan gröna skott skönjas i exempelvis nybilsregistreringen som pekar på bred återhämtning.

Beträffande Brexit ser Optimisten för tillfället en minimal risk för ett avtalslöst utträde. Den politiska opinionen är tydlig i Storbritannien: folket vill ha ett ordnat och sansat avtal. Dessutom närmar sig nyvalet den 12 december, något som kommer cementera detta.

Runt handelskonflikten mellan Kina och USA finns mer osäkerhet medger Optimisten. Det amerikanska presidentvalet om ett år ger sittande president Donald Trump incitament till att gå hårt mot Kina, men samtidigt värnar Trump om den amerikanska börsens välmående. En handelsdriven börskrasch skulle hämma presidenten att bli återvald och är därför osannolik.

Positiv mix talar för börsen

Mixen av ränte- och likviditetsstöd, en global konjunktur som förväntas återhämta sig sekventiellt kvartal för kvartal samt positiva politiska insatser ger starka argument för att börsen fortsätter upp under 2020. Nya rekord ligger därför i korten och det svenska OMXSPI-indexet är i bästa fall på väg mot 800 punkter.

wysiwyg_image

Pessimisten

Pessimisten håller med om att optimistens argumentation är tilltalande. Tidsperspektivet är dock en väsentlig skiljefaktor. Med positiva aspekter av övergående karaktär menar pessimisten att uppgången är inne i sin slutfas. Runt hörnet väntar besvikelser.

Först och främst är det världens näst största ekonomi, Kina, som oroar. Den framåtblickande ekonomiska statistiken i landet är påfallande svag, både i termer av producentpriser och indikatorer för allmän industrin. Dessutom är kreditaptiten den lägsta på flera år. Trots optimism kring handelsavtal är det lokala näringslivet avvaktande, vilket är illavarslande.

Ifrågasätter vinstprognoserna

Vidare ställer sig pessimisten frågande till vad som ska driva bolagsvinsterna uppåt i USA. Vinstmarginalerna är redan på rekordnivåer, skatterna är sänkta och anställda har börjat justera upp sina löneanspråk, något som strejken på fordonstillverkaren GM åskådliggör. Höjda löner in i en ekonomisk stagnation betyder en sak; stora varsel är på väg.

Utöver denna rädsla ser pessimisten svaghet på flera andra platser i världen. Latinamerika skakas av accelererande politisk turbulens, likaså Hongkong. Även i Europa finns liknande tendenser. Sammantaget ser pessimisten stora risker på börsen 2020 och befarar att

Stockholmsbörsen (OMXSPI) kan falla mot 500 punkter.

Christoffer Ahnemark & Carl-Henrik Söderberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.