Aktiespararna

Teslas lönsamhet rasade - föll på sin rapport

20 april 20231 min lästid
Aktien föll 6,1% i efterhandeln

Elbilstillverkaren Tesla redovisar en delårsrapport för det första kvartalet där omsättningen nästan nådde förväntningarna, medan resultatet exakt prickade analytikernas prognos.

Omsättningen steg 24,4 procent till 23,33 miljarder dollar (18,76). Utfallet kan jämföras med Factsets analytikerkonsensus som låg på 23,62.

Justerat ebitda-resultat uppgick till 4,28 miljarder dollar (5,02), med en justerad ebitda-marginal på 18,3 procent (26,8).

Justerat resultat per aktie blev 0,85 dollar (1,07), vilket ligger i nivå med analytikerkonsensus.

Att vinsten blev lägre mot fjolåret beror på ett antal skäl, däribland ett underutnyttjande av nya fabriker, pressade marginaler, högre kostnader och lägre intäkter från miljökrediter.

Under rapportkonferensen varnade vd Elon Musk för att en osäker makroekonomisk miljö kan påverka kundernas planer att köpa bil. Han sade att varje gång Fed höjer räntan motsvarar det en höjning av priset på en bil. Enligt Musk väntar 12 månader av "stormigt väder" i ekonomin.

Även produktionen kommenterades under samtalet. Teslas plan är att tillverka 1,8 miljoner bilar i år, men enligt Musk finns det en potentiell uppsida på den siffran till 2 miljoner enheter.

Rapporten kom ut efter att de amerikanska börserna stängt på onsdagen. Aktien föll 6,1 procent i efterhandeln.

Dela med dig