Aktiespararna

Tham och Johansson gör jätteköp i H&M

Av Nyhetsbyrån Direkt
28 juli 20172 min lästid

Liselotte Tham, dotter till H&M:s grundare Erling Persson och således syster till styrelseordförande Stefan Persson, har investerat ytterligare drygt 20 miljoner kronor i klädbolaget genom att öka sitt innehav med 100.000 aktier under det andra kvartalet.

Det visar den senaste sammanställningen från ägardatatjänsten Holdings.

Efter ökningen äger Liselotte Tham 58,7 miljoner aktier, motsvarande 3,6 procent av kapitalet i H&M.

Den nya ägarlistan visar vidare att Sven-Olof Johansson, vd och huvudägare i Fast Partner, ökat sitt innehav i H&M med 150.000 aktier och att han därmed ägde 750.000 aktier vid halvårsskiftet.

Sven-Olof Johanssons intåg i den sargade klädaktien blev känd i april. Då visade ägarlistorna för det första kvartalet att finansmannen köpt 600.000 aktier - en investering värd mer än 140 miljoner kronor.

Sven-Olof Johansson sade då till Dagens Industri att han hade en känsla av att H&M håller på att göra en vändning och att han "förmodligen" skulle köpa flera aktier.

"Sedan är konsumtionen generellt sett dålig, men det gäller i hela världen, detaljhandeln kommer inte igång riktigt. Men H&M har en rätt klar e-handelsstrategi och har gjort enormt stora investeringar i en ny e-handelsplattform som har kostat väldigt mycket. Jag tror att resultatet kan se bättre ut framöver", sade Sven-Olof Johansson i april.

Holdings statistik, som alltså sträcker sig fram till siste juni, visar även att det utländska ägandet i Hennes & Mauritz har fortsatt ned och numera ligger på 23 procent - det är den lästa nivån sedan 2008.

Dela med dig