Aktiespararna

Tillbaka på spåret

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
15 juni 20176 min lästid

Reflektion

Allt står inte rätt till i ekonomin. Här finner ni ett par, vad vi tycker, intressanta grafer som indikerar just detta.

Styrkan i världsekonomin är förmodligen inte längre underskattad. Grafen ovan visar negativa vs positiva utfall i global ekonomisk data kontra konsensusförväntningar, det kan vara både hård- och mjukdata, och som vi ser håller den här kvoten på att ramla under positiva territorium. Rensar vi för Europa hade kvoten redan varit under nollnivån vid det här laget.

Överraskningar på uppsidan har korrelerat tämligen väl med börsen sedan 2016. Så vad händer när de positiva överraskningarna plötsligt lyser med sin frånvaro?

Vi ser även att inköpschefsindex runt om i världen visar på lite momentumtapp

Frågan vi måste ställa oss är om det är en vändpunkt vi ser i den globala ekonomin där tillväxten ska börja tappa i kraft? Det hade i sådana fall varit klart negativt för en börs (främst cykliska bolag) som huvudsakligen drivits av förhoppningar kring bättre konjunktur och tillväxt.

Källa: Coldwatereconomics

Yieldkurvan i USA

Den säkraste enskilda indikatorn som förutser kraftiga börsfall är när avkastningskurvan (yieldkurvan), alltså relationen mellan korta och långa räntor, blir inverterad. Det vill säga när långräntan blir lägre än korträntan. Där är vi inte nu men senaste tidens räntefall är ändå iögonfallande och visar på att det finns trender på obligationsmarknaden som indikerar att allt inte står rätt till i ekonomin.

Nu över till portföljen

Kursen i Hartmann, som numera är största innehavet i portföljen, har återhämtat sig väl i spåren av stigande riskaptit på marknaden och större medial uppmärksamhet (SvD Börsplus har nyligen köprekommenderat bolaget). Regelbundna läsare är medvetna om caset i Hartmann och investeringstesen infrias successivt, även om det går något trögare än vad vi räknat med.

Tobaksbolaget STG har emellertid utvecklats klart sämre den senaste tiden. Anledningen till nedgången stavas dels en avskild utdelning, men även en kvartalsrapport som kom in lägre än väntat kombinerat med sänkt guidning. Resultatbesvikelsen kan framförallt hänföras till IT-relaterade problem som påverkat koncernens verksamhet i USA negativt. Problemen, som är av övergående karaktär, väntas bestå under andra kvartalet, men därefter förväntas situationen lösa sig. Mot den bakgrunden har STG-aktien pressats till, i vår mening, attraktiva nivåer. Tills vidare avvaktar vi dock med att öka på positionen i bolaget.

Värdehanteringsbolaget Loomis fortsätter att prestera som en stjärna. Vi har ägt bolaget under en längre tid och det ser på det stora hela fortsatt bra ut framöver. Uppgången i aktien har ofrånkomligen resulterat i en högre förväntansbild, men historiskt har Loomis visat att koncernen kan infria högt ställda förväntningar. Vi behåller positionen tills vidare.

Spritbolaget Arcus har utvecklats svagt på norska börsen efter att utdelningen avskildes för en tid sedan. Den senaste kvartalsrapporten kom dessutom in något lägre än vad många på marknaden räknat med. Avvikelsen är dock främst kopplat till en negativ påskeffekt, men denna försäljning kommer att synas i nästa kvartalsrapport. Norska motsvarigheten till svenska Systembolaget, Vinmonopolet, har även rapporterat om en stark försäljning den senaste tiden, vilket bådar gott för bolaget. Med midsommar runt hörnet kan vi även anta att försäljningen av Arcus specialitet, akvavit, utvecklats starkt just nu. Allt som allt är vi inte oroade över den svaga kursutvecklingen den senaste tiden, utan tvärtom tror vi att andra halvåret blir starkare (förhoppningsvis lika starkt som Arcus brännvin). Vi behåller positionen i Arcus.

Medicinteknikbolaget Getinge aviserade igår vid lunchtid en fullt garanterad nyemission i syfte att stärka koncernens balansräkning. Att avisera en nyemission mitt under handelsdagen var en mycket märklig strategi enligt vår mening och det blev också något av en kalldusch i kursen. Aktien finns i portföljen och vi har tidigare lyft fram risken med den svaga balansräkningen bestående av en hög andel immateriella tillgångar kombinerat med en förhållandevis hög belåning i Getinge. Vi återkommer hur vi gör med positionen i bolaget.


Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.



Dela med dig