Aktiespararna

"Tilltagande medvind - övervikta i aktier"

Av Eric Emanuelsson
31 augusti 20232 min lästid
Johan Larsson är chefsstrateg på Nordea.
Nordea höjer aktier till övervikt (neutral) i sin marknadsallokering för september.

"Tilltagande medvind", så börjar Nordea sin kommentar angående synen på börsmarknaden.

Man konstaterar senare att värderingen på börsen ligger kring det långsiktiga snittet, och att det ser ut att bli bättre tider framåt.

"Inflationen fortsätter att falla tillbaka, räntetoppen är nära, den ekonomiska aktiviteten är fortsatt god med en mjuklandning inom räckhåll", skriver man.

Rekommenderar övervikt i aktier

Nordea konstaterar senare att under kommande kvartal förväntas vinsttillväxten ta fart igen.

"Tilltagande medvind gör att vi nu rekommenderar investerare att övervikta aktier. Osäkerheten är fortsatt stor, inte minst i Europa och Kina, och övervikten sker på bekostnad av den korta ränteexponeringen eller portföljens kassaposition", skriver man.

Positiv avkastning i bas-scenariot

Sett till regioner görs det inga förändringar, medan inom sektorer väljer Nordea att dra ner sällanköp till neutral vikt från övervikt, samt höja dagligvaror från undervikt till neutral vikt.

Nordeas bas-scenario är att globala aktier avkastar avkastar 5-15% de kommande 12 månaderna. Detta tror man kan ske till 70% sannolikhet.

Bull-caset går ut på att inflationen faller tillbaka snabbare än väntat vilket tillåter centralbankerna att bli mer duvaktiga med fokus på penningpolitiken. Det skulle kunna leda till att globala aktier avkastar mellan 15-25%. Banken tror att detta kan ske med 15% sannolikhet.

Bear-caset går ut på att högre räntor och fortsatt hög ekonomisk osäkerhet tillsammans med stram kreditgivning ställer till problem. Investeringarna minskar, konsumtionen blir svagare och arbetslösheten högre. Centralbankerna sänker styrräntorna men kan inte väga upp för fallande vinstestimat och en högre riskpremie.

I det scenariot avkastar globala aktier minus 15-25%, vilket banken bedömer kan ske med 15% sannolikhet.

Nordea BankMarknadsnyheter

Dela med dig