Aktiespararna

Tillväxtaktier med kurspotential 2022

20 december 20216 min lästid
Storytel Vi finner ljudboksaktören Storytel som ett intressant case framöver. Under pandemin var aktien en tydlig coronavinnare men sedan har det varit tuffare på börsen, primärt på grund av rapportbesvikelser.

I nuläget kan det dock vara ett intressant läge att köpa in sig och vi tror att 2022 kan bli ett bra år.

Tar marknadsandelar

I den positiva Storytel-vågskålen ser vi fortfarande att bolaget tar marknadsandelar på flertalet icke-nordiska marknader och man är alltjämt topp 3 vad gäller marknadsposition i 16 av sina dryga 25 marknader.

Ambitionen är alltjämt att nå en 15-procentig marknadsandel vid 2030 på den totala globala marknaden som i runda slängar uppskattas vara värd 200 miljarder svenska kronor.

Bättre siffror att vänta

Abonnenttillväxten på kvartalsbasis bör se bättre ut och kommer fortsätta öka även under 2022 och vi tror fortfarande på den internationella tillväxtstoryn (trots q3:an) med stöd av Storytels starka marknadsposition, samarbetet med Spotify samt med EQT i ryggen (dags att köpa mer aktier för dem?).

Det finns också en skalbarhet och pricing power som ej bör glömmas bort. Bolaget värderas till 10 miljarder, omsättningen ligger rimligen på 3 miljarder för helåret, bolagets kassa uppgår till 1,2 miljarder och borde räcka ett bra tag till om.

Läs fullständig analys här (premium)

Physitrack

Kraftigt växande marknad

Physitrack är ett världsledande teknologibolag inom fysioterapisektorn. Bolaget är verksamt inom telemedicinmarknaden med nisch inom telerehabilitering. En global marknad som innan pandemin beräknades vara värd cirka 3 miljarder dollar och förväntas växa till 9 miljarder dollar de närmsta åren.

Med sin SaaS-lösning gör Physitrack det möjligt för patienter att digitalt få tillgång till journaler och rehabiliteringsprogram.

Väldigt lönsam affärsmodell

Kombinationen av en molnbaserad mjukvara tillsammans med en prenumerationsmodell (alltså SaaS) uppskattas och medför en god lönsamhet som hänger med i takt med att försäljningen växer.

Omsättningstillväxten ligger i snitt på 90 procent de senaste åren, varav över 90 procent är återkommande intäkter.

Goda tillväxtförutsättningar

Bolaget har väldigt bra kassaflöden och har varit lönsamma sedan ett tidigt stadie och målsättningen är att växa med minst 30 procent organiskt per år och inklusive förvärv mellan 40-100 procent, dessutom med en bibehållen lönsamhet. Vi ser goda möjligheter att bolaget ska kunna exekvera på de målen framöver.

Risken är högre i detta case men potentialen lockar sammantaget och vi ser med tillförsikt på 2022, ett år som vi tror kommer få aktien att återgå till åtminstone tidigare toppar kring 70 kronor.

Läs fullständig analys här (premium)

Admicom

Svag kursutveckling senaste året

Finska Admicom är ledande på webbaserade system för bokföring och annan administration. Att aktiekursen varit en relativt trist resa senaste året beror troligen enligt oss på två saker.

1. Negativa coronaeffekter, bland annat svårt för säljare att komma ut och kränga bolagets produkter. 2. Bolagets vd lämnade sin post i början på sommaren, något som skapat en viss osäkerhet kring framtiden. Jakten på en ny stationär vd pågår alltjämt (CFO har tillfälligt tagit över).

Stark vinstutveckling

Förvärv är viktigt för tillväxten. Att bolaget då har över 15 miljoner euro i kassa stärker tesen kring att förvärv ska bidra till tillväxten framöver.

Bolaget har uppvisat en fantastisk vinstutveckling senaste åren där man lyckats växa på ett lönsamt sätt (det fina med SaaS) med en omsättningstillväxt som legat kring 40 % per år samtidigt som rörelsemarginalen letat sig upp över 40 %.


Bör se bättre ut 2022

Analytikerestimaten vad gäller vinsten ligger kring 25 procent årlig tillväxt kommande år och då känns p/e 40 och ev/ebit 30 helt okej på 2022 års siffror. För 2021 ligger dem på 50 respektive 40 gånger.

Bolaget har själva sagt i sina rapporter att 2021 ser ut att bli lite av ett mellanår men att det bör kunna ta ordentlig fart redan 2022 om inget oförutsägbart sker.

Läs fullständig analys här (premium)

BHG

Svårestimerat kundbeteende efter corona

BHG, före detta Bygghemma, med huvudkontor i Malmö och EQT som största ägare, är en snabbväxande e-handlare inom gör-det-själv och heminredning. Sverige är huvudmarknad men BHG har vuxit vidare i Norden och ut i Europa.

Omsättningen växte organiskt med 33 procent ifjol och med ytterligare 10 procent via förvärv. Årstakten nådde 10-miljardersnivån. Lönsamheten rusade också med en rörelsemarginal över 7 procent och vinsten per aktie mer än fördubblades till 3,80 kronor.

Ändrade beteenden på grund av Covid-19 gynnade BHG. Förvärv möjliggör gynnsam korsförsäljning. Sex förvärv, som tillför över 2 miljarder kronor i omsättning, har gjorts i år.

Lönsamheten väntas komma tillbaka

Tillväxten ser ut att bli 37 procent 2021 och utsikterna framåt är starka. Rörelsemarginalen dippar nu tillfälligt men ska komma tillbaka till 7-8 procent. Den finansiella ställningen är stark och tillväxtresan med fler förvärv kan efter hand finansieras internt.

Vinsten per aktie ska kunna öka med 1 krona om året, från 4,15 kronor 2021, och riktkursen är 130 kronor.

Dela med dig