Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-15

Tio tips för ett lyckat sparande

Bas Aktiespararnas Mohammed Salih började sin resa mot miljonen för ett och ett halvt år sedan, han är mer än halvvägs där. Här är hans bästa tips på hur du når miljonen.

Genom sitt Instagram-konto arbetar Mohammed för att få så många som möjligt att inse fördelarna med ett sparande på börsen. Hans portfölj närmar sig miljonen och det har gått snabbt.

Här är hans tio bästa tips för hur du lyckas: Tveka inte -sätt igång – Du behöver komma igång och det är bara att göra det, många skjuter upp det och försöker tajma marknaden. Det är inte svårare än att sätta upp ett ISK-konto på valfri bank, då är du igång.   Börja med fonder – Jag tycker verkligen att nybörjare bör börja med fonder, då får du en riskspridning per automatik. En aktiefond måste innehålla minst 16 aktier.   Första insatsen kan vara liten – Det behöver inte vara mer än 100 kronor, det räcker för att komma igång. Dessutom, skulle du göra misstag så gör du relativt små misstag. Vissa går in med 100 000 kronor direkt och bränner sig illa. Det vill jag inte att någon ska göra och förespråkar därför små summor och fonder till en början.   Spara regelbundet – Målet borde vara att få in en rutin för sitt sparande och sina investeringar. Genom att sätta upp ett månadssparande i fonder, då är du över barriären och du behöver inte tänka på det.   Bra val: Index- och branschfonder – Vill man ha fonder på lång sikt så funkar indexfonder jättebra. Vill man ta lite mer av en risk så är branschfonder – teknik- och småbolagsfonder ett alternativ.   Börja med investmentbolag – Vill du börja med aktier är investmentbolag en bra inkörsport. Det är stabila bolag som har bra balansräkningar och avkastning som slagit index under en lång tid. De flesta stora investmentbolagen som Investor, Kinnevik, Lundbergsföretagen och Creades har stora familjer som antingen grundare eller största ägare, vilket är en oerhörd trygghet.   Ta råd från andra med en nypa salt – Lyssna aldrig på någon kompis eller någon annan som vill ge dig aktietips för det finns nästan alltid en egen vinning där. Man ska alltid göra sin egen analys om man ska handla med aktier.   Budgetera för att spara – För att kunna spara pengar måste du ha pengar, det första du behöver göra då är att ha en budget och få ordning på dina utgifter.   Fundera på vad du kan skära ner på – Hemligheten är att kunna spara pengar men behålla livskvaliteten. De små sakerna som kaffe på ett café eller utelunch är bovarna i privatekonomin. Det är där man måste börja – du måste ha ett pengaöverskott för att kunna investera.   Spara lagom – Det är viktigt att hitta en balans för hur du sparar, det ska vara roligt inte jobbigt. Jag brukar likställa det med träning, går du all-in på gymmet och tränar två gånger per dag i två veckor så orkar du inte så länge. Sparandet ska vara en liten justering i livet utan att påverka vartenda beslut man tar i livet. 

Författare Jakob Palmgren