Aktiespararna

Tipsen som gör dig till mångmiljonär

Av Redaktionen
6 juli 20176 min lästid

Visst kan du bli mångmiljonär.

Allt som krävs är kunskap om räntor och avgifter, regelbundet sparande – och tålamod, enligt Per H Börjessons, Sveriges Warren Buffet.

– Ränta på ränta är världens åttonde underverk, säger Börjesson.


Sparikonen Per H Börjesson är i Almedalen – och folkbildar om ränta-på-ränta-effekten.

Han är också aktuell med boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan”.

Budskapet är enkelt:

Genom ränta-på-ränta-effekten och låga omkostnader kan även vanliga människor bli mångmiljonärer och ekonomiskt oberoende, enligt Per H Börjesson, till vardags vd för investmentbolaget Spiltan.

– Budskapet är att sparande inte är så komplext, säger han.


”Viktigt att ha lägre kostnader än intäkter”

Det finns stora kunskapsluckor om ränta-på-ränta-effektens kraft och avgift-på-avgiftens faror.

Förstår man de långsiktiga effekterna av ränta, kostnader – och betydelsen av sparutrymme i vardagsekonomin finns alla förutsättningar för en framgångsrik sparkarriär mot miljonmålet.

  • Det är viktigt att ha lägre kostnader än intäkter så att man kan sätta av i aktier eller aktiefonder. Och att man gör det varje månad, säger Per H Börjesson.

Genom att lära sig grundläggande kunskaper om sparandet och marknaden blir man också bättre rustad som konsument i finansdjungeln.


Tre enkla tips

Per H Börjesson sammanfattar sina tre topptips till alla som vill bli framgångsrika sparare.

– Ränta på ränta är världens åttonde underverk. Rådgivare är säljare och lita på din egen kompetens. Spara 10 procent av lönen varje månad.

Sveriges Warren Buffett

Det är ingen slump att Per H Börjesson och Spiltan ofta nämns som Sveriges motsvarigheter till Warren Buffet och Berkshire Hathaway.

Spiltan har gjort en remarkabel resa, från att aktien stod i 530 kronor i september 2006 till 7 500 kronor i juni. Det är en avkastning på 14,15 gånger pengarna och en genomsnittlig avkastning på drygt 28,7 procent per år.

Per H Börjesson citerar ofta Warren Buffet i sina böcker och föreläsningar och Spiltans festliga årsstämmor påminner Berkshire Hathaways.

– Absolut. Det är så när man ser aktieägarna som partners. Då är det naturligt att ha en trevlig årsstämma, säger han.

Per H Börjesson har besökt Berkshires årsstämmor i Omaha de senaste sju åren.

– Man träffar andra investerare och har det trevligt. Det är en liten Buffet-injektion, säger Per H Börjesson.


”Man ska vara mentalt förberedd på en nedgång”

Som sparare är det också viktigt att vara medveten om såväl riskerna som möjligheterna när det gäller placeringar på börsen, i synnerhet när kurserna befinner sig på historiskt höga nivåer.

– Om det låga ränteläget fortsätter så kan börsen gå upp i 10 år till. Men man ska också vara mentalt förberedd på en nedgång. Om man månadssparar så ska man fortsätta, även om börsen går ner. Men om man har ett stort belopp som ska investeras så ska man nog vara försiktig och gå in gradvis, säger Per H Börjesson.

Spiltan gjorde en uppmärksammad investering i Fingerprint Cards AB förra året. Sedan dess har det stormat i FPC och kursen har tagit rejält med stryk, vilket understryker vikten av en sund riskspridning.

– Vi har ett antal noterade innehav i likvida aktier som en likvid reserv. Fingerprint är ca 0,3 procent av vårt kapital så det innehavet påverkar inte det totala substansvärdet så mycket.


”Om man diversifierar bevarar man värde, om man fokuserar skapar man värde”

Ett annat frågetecken om Spiltan är det faktum att bolagets substansvärde till två tredjedelar utgörs av spelbolaget Paradox Interactive. Bolaget noterades på First North i slutet av maj förra året och har gått upp över 100 procent sedan dess.

– Det strider mot normala normer och en bra regel är att ha åtta till tio innehav i en portfölj. Samtidigt, om man diversifierar bevarar man värde men om man fokuserar på rätt aktier skapar man värde, säger Börjesson med anspelning till ännu ett klassiskt Warren Buffet-citat.

– Man ska vara medveten att om man köper aktier i Investment AB Spiltan så köper man en stor del Paradox, fortsätter han.


Fakta:

Aktiespararnas sju gyllene regler

Den säkraste resan mot att bli miljonsparare


1. Sätt ett mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig

2. Investera regelbundet under en längre tidsperiod. Ibland köper man aktier till högre kurser och ibland till lägre. Över en längre period gör detta inte så stor skillnad på det totala sparandet.

3. Riskkontroll. Risken för att en enskild aktie kan gå dåligt på börsen kan man hantera genom att äga flera olika aktier. Risken för att hela aktiemarknaden kan utvecklas dåligt under en period hanterar vi genom att ha placeringar på flera olika håll, inte enbart i aktier.

4. Var försiktig med belåning. Aktieplaceringar är en sparform. Att låna pengar för att spara är en logisk kullerbytta.

5. Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt.

6. Gör din egen analys. Sätt dig in i bolaget och dess bransch och försök förstå riskerna och möjligheterna.

7. Sätt upp regler för när du ska omplacera.


Källa: Aktiespararna


Dela med dig