Aktiespararna

Tipset - fällan att undvika efter höjda ISK-skatten

Av Eric Emanuelsson
15 december 20222 min lästid
Skatten på ISK nästa år höjs från 0,375% av kapitalunderlaget till 0,882%. Det är en rejäl ökning som kommer drabba småsparare. Handelsbankens Caroline Bragner, privatmarknadschef, ger nu tips på hur du ska tänka angående ditt ISK-sparande.

Nästa år kommer skatten på ISK-sparande bli den högsta någonsin. Detta eftersom statslåneräntan gått upp rejält under 2022.

Samtidigt så lovade regeringen att införa gratis sparande på ISK på summor upp till 300 000, men när budgeten väl lades så fanns inte det förslaget med.

Dock så stod det i budgetpropositionen att planerna på sänkt skatt på ISK fortfarande är något som regering vill, men att det i så fall får ske längre fram.

För många småsparare kommer den nya skatten att kännas ganska rejält.

Aktiespararna har tidigare tagit fram ett räknexempel som visar att om du har ett gennomsnittsvärde på 250 000 kronor på ditt ISK-konto under 2023 (det som kallas kapitalunderlaget), så kommer du få betala 2200 kronor i skatt.

Om man tar samma kapital, men använder sig av årets skattesats, hade skatten hamnat på 937,50 kronor.

I Handelsbankens tidning Fokus Placeringar tipsar nu Caroline Bragner, privatmarknadschef på Handelsbanken i Norrköping, hur du ska tänka med ditt ISK-sparande nästa år.

Hon får frågan om det är något som ISK-sparare ska se upp med, och svarar då:

"Eftersom kapitalunderlaget höjs med de insättningar du gör, så lönar det sig inte att ta ut och sätta in pengar ofta, utan även av skatteskäl lönar det sig att vara långsiktig".

Hon fortsätter:

"En annan sak att tänka på när du för över fondandelar, aktier och andra värdepapper som du redan har i en depå till ditt ISK är att det i skattehänseende räknas som en vanlig försäljning. Du blir beskattad som om dina värdepapper sålts för marknadsvärdet vid tidpunkten då du för över dem. Du kan däremot inte föra över värdepapper åt andra hållet, från ISK till depå eller fondkonto. I det fallet måste du sälja dem och därefter köpa motsvarande värdepapper på nytt".

Dela med dig