Aktiespararna

Tjugo köpvärda aktier

15 augusti 20199 min lästid
Inlägget publicerades torsdagen den 15 augusti 2019 klockan 11.45.
Korta Portföljen är tillbaka. Mycket har hänt sedan sist och en tumultartad sommarbörs ligger bakom oss. När vi stängde portföljen i början på sommaren hade vi inte kunnat föreställa oss rådande läge.

Allmän reflektion

Korta Portföljen är tillbaka.

Mycket har hänt sedan sist och en tumultartad sommarbörs ligger bakom oss. När vi stängde portföljen i början på sommaren hade vi inte kunnat föreställa oss rådande läge.

Det negativa nyhetsflödet har intensifierats och de illavarslande trenderna - som vi länge har varnat för - har förstärkts. En snabb sammanfattning av vad som nu möter oss:

Ett axplock

  • Tysk industrikonjunktur på väg mot avgrunden
  • Svensk ekonomi krympte under det andra kvartalet
  • Räntekurvan 2/10 år har inverterats, en klassisk recessionssignal
  • Obligationer till ett värde av 16 biljoner dollar handlas till negativ ränta
  • Eskalering av handelskriget (även om eldupphör kom den 13 augusti)
  • Kinesisk devalvering genom den psykologiska ”7”-nivån
  • Stora protester i Hongkong. Militär invasion av Kina runt hörnet
  • Börskollaps i Argentina och valutapanik i Angola
  • Ökad spänning runt Iran och Hormuzsundet
  • Och så vidare…

En skrämmande tid

Ja, vad ska man säga egentligen? Det känns helt klart som att vi står på randen till något stort. En väpnad konflikt, en härdsmälta i det europeiska banksystemet, en global recession eller något annat djupt oroväckande. Allt hänger samman när det stora pusslet läggs.

Samtidigt gäller det att vara fokuserad. Det är inget nytt att vi lever i en skrämmande tid med stora risker. Det kan mycket väl smälla närsomhelst. Kapitalet måste dock placeras på något sätt och vår uppgift är att hitta vettiga alternativ i en alltmer oförutsägbar omvärld.

När makrobilden skrämmer är det lättare att minska komplexiteten i portföljförvaltningen. Enklast är att fokusera på det enskilda bolaget och botanisera i mikromiljön i stället. När vi träffar duktiga företagsledare och läser bolagens kvartalsrapporter och årsredovisningar ökar lugnet: det finns bra bolag som klarar av att växa i de mest utmanande av miljöer.

Dessutom förändras inte mänsklig natur för att nyhetsflödet är negativt. Alla människor vaknar varje morgon och är i behov av flera saker. Papperslappar i vår plånbok (eller ettor och nollor på banken) omvandlas till saker som vi faktiskt behöver – och vill ha.

Med det sagt är det dags att gå vidare till portföljen

Portföljkonstruktion

Som tidigare nämnts sommarstängdes Korta Portföljen i sin helhet i juni och alla positioner avyttrades. Likviden placerades i kassan. Med facit i hand blev tidpunkten för likvidationen ypperligt vald. Ledande börsindex fortsatte förvisso upp en del under juli månad, men därefter nåddes toppen. Sedan dess har kurserna fallit kraftigt.

Nu är det dags att bygga upp positionerna igen.

Att få börja med ett blankt papper (100 procent kassa) är både roligt och utmanande, inte minst efter den turbulenta sommaren. Många aktier har straffats hårt, vilket ger en bördig jord för fyndköp. Andra bolag har gjort solida rapportleveranser, men trots framgångarna flyger aktierna under investerarnas radar. Det sistnämnda är våra favoritjaktmarker.

Eftersom portföljen är kortsiktigt orienterad är riskspridning och portföljkonstruktion A och O. Vi har genom åren både träffat helt rätt i våra bolagsval, men också helt fel. Stor vikt läggs därför vid genomtänkta innehavsstorlekar i portföljuppbyggnaden.

Ambitionen är alltjämt att sträva efter en god, riskjusterad absolutavkastning. Till dagens datum är portföljen upp med goda 21 procent i år och vi ser potential för ytterligare uppsida.

Andra frågor som dyker upp i samband med återuppbyggnaden är vilka gamla innehav som platsar in i den nya konstellationen och vilka innehav som bäst platsar i det förflutna. Precis som alla andra investerare har vi våra favoriter, men leverans krävs för att få vara med.

Denna gång har vi valt att kategorisera innehaven i olika kategorier för att optimera helheten. Gemensamt för bolagen är vinsttillväxt i första hand. Trendmässigt momentum i andra hand. Värderingsnivå i tredje och kvalitet i fjärde hand.

Basplattan

Basplattan består av våra beprövade favoriter, vanligen tre olika aktier. Innehavsstorleken är något större än de andra innehaven, men bolagen levererar och uppvisar kvalitetsattribut.

Innehav

  • Lundbergföretagen
  • Investor
  • Lindab International

Hälsovård

Hälsovård är en sektor som fungerar i alla tider. Med defensiv tillväxt, internationalisering och starka affärsmodeller är potentialen mycket stor för bolag verksamma inom sektorn.

Såväl läkemedel som sjukhusoperatörer och medicinteknik kvalar in i klustret.

Innehav

  • GHP Speciality Care
  • Medicover
  • Biotage

Fastigheter

Ultralåga räntor och starka driftsnetton har med goda skäl fått fastighetssektorn att koka under 2019. Runt hörnet väntar ännu mer stimulanser och ytterligare yield-kompression.

Fastighetssektorn är därför ett givet inslag i portföljen.

Innehav

  • Wihlborgs Fastigheter
  • Platzer Fastigheter
  • Fabege

Tillväxtagenda

Bolag med en stark tillväxtagenda – oavsett sektor - är ett tema som har fungerat under en lång tid på marknaden. Lönsam tillväxt är en viktig värdedrivare och något som premieras i en lågräntemiljö som kännetecknas av en blek BNP-tillväxt.

Här ligger fokus på till storleken mindre, men desto mer kvalitativa tillväxtbolag.

Innehav

  • BTS Group
  • Sdiptech
  • TF Bank
  • Bravida
  • Coor

På samma tema, men storleksmässigt större och mer konjunkturkänsligt, finner vi dessa tre aktier intressanta att äga framöver:

Innehav

  • Epiroc
  • Husqvarna
  • Intrum Justitia

Realtillgångar

I en tid av stigande osäkerhet lockar värdebeständiga tillgångar. Korta Portföljen har länge gillat temat med realtillgångar. Med mer penningpolitiska stimulanser runt hörnet, så ligger temat helt rätt i tiden.

Innehav

  • Lundin Petroleum
  • Lundin Gold
  • SCA

Nya innehav

I portföljtoppen känns Lundbergföretagen, Investor, Lindab och GHP Speciality Care igen sedan tidigare. Bolagen utvecklas helt enligt plan och vi ser ytterligare uppsida i alla våra nygamla case. Utöver de gamla trotjänarna finns även flera nya och spännande namn i portföljen.

I storleksordning är sjukhusoperatören Medicover och medicinteknikbolaget Biotage helt nya innehav inom hälsovårdskategorin. Inom fastighetsbranschen plockas i sin tur Fabege och Platzer in. Bravida, Sdiptech och BTS Group är andra helt nya placeringar som alla har en tydlig tillväxtagenda. Slutligen kommer nya case i form av guldbolaget Lundin Gold, Intrum och Coor in.

En längre beskrivning av casen kommer i kommande veckouppdateringar av portföljen.

Efter förändringarna är hela kassan sjösatt – och Korta Portföljen är återigen helt fullinvesterad för första gången på väldigt länge. Marknadsläget känns osäkert, men vi väljer att tro på vår strategi.

I denna svåra tid, önskar vi alla våra följare ett stort lycka till med investeringarna!

Christoffer & Carl-Henrik

Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen i realtid? Ta del av Premium-medlemskapet här och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Aktietips

Dela med dig