Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-02

Topplista: Månadens vinnare och förlorare

wysiwyg_image

Här listar vi samt kommenterar de aktier som gick bäst respektive sämst under oktober månad.

OMXS30

Vinnare:

 1. Alfa Laval (+12 %)
 2. Getinge (+10 %)
 3. Autoliv (+9,5 %)
 4. SEB (+8,5 %)
 5. Sandvik (+8 %)

Förlorare:

 1. H&M (-10 %)
 2. Nordea (-7 %)
 3. Tele2 (-6,5%)
 4. Telia (-6,5%)
 5. Ericsson (-5 %)

Kommentar:

Ser vi till börsens 30 största bolag så kan vi konstatera att samtliga bolag på vinnarlistan kom med bra rapporter för tredje kvartalet. Verkstadsbolagen har överlag gått bra där rapporterna gett stöd till aktiekurserna, där värderingen ser låg ut, primärt i Autolivs och Sandviks fall. Även SEB kom med en fin rapport och försvarar den starka kursresan man har i ryggen senaste året. Även Getinge kom med fina siffror som fått flertalet analyshus att justera upp sina riktkurser och höja sina rekommendationer.

På förlorarlistan är telekomsektorn överrepresenterad samtidigt som småspararfavoriten H&M har det fortsatt motigt och en revansch för en av pandemins stora förlorare verkar alltjämt få vänta.

LÄS ÄVEN: Är börsens mest älskade bolag fortfarande köpvärt? (Premiumlåst)

Large Cap

wysiwyg_image

Vinnare:

 1. Cint (+31 %)
 2. EQT (+24 %)
 3. Addtech (23 %)
 4. Corem (23 %)
 5. Sagax (+23 %)

Förlorare:

 1. Stillfront (-31 %)
 2. BHG (-22 %)
 3. Betsson (-18 %)
 4. Fenix Outdoor (-15 %)
 5. Electrolux A (-13 %)

Kommentar:

Konsumentundersökningsbolaget Cint har ingått avtal om att förvärva amerikanska Lucid Holdings för 9,2 miljarder kronor och bolagets vd kallar det för ” en omvälvande förändring för Cint”. En riktad nyemission kommer att göras för att finansiera affären där flertalet institutionella investerare är med. Börsen gillade onekligen nyheten.

Vidare noterar vi att fastighetssektorn tar revansch efter en sämre tid på börsen. Corem och Sagax på storbolagslistan och även NP3 på Midcap-listan.

På förlorarsidan fortsätter spelutvecklingsbolaget Stillfront att pressas, där den primära anledningen sannolikt är marknadens rädsla kring att bolagets förvärvsintensiva affärsmodell inte är så framgångsrik som man länge trott. Att bolaget blivit stämda av ett av de bolag man förvärvat blev triggern för dessa orosmoln. Tidigare coronavinnaren BHG fortsätter att tappa mark och är i år ner över 40 procent. Q3-rapporten var heller ingen munter läsning där visserligen tillväxten var solid men där lönsamheten pressades av komponentbrist och därmed problem i leverantörsledet.

Mid cap

wysiwyg_image

Vinnare:

 1. Ctek (+56 %)
 2. Concentric (+52 %)
 3. Volati (48 %)
 4. Hexatronic (37 %)
 5. NP3 Fastigheter (+34 %)

Förlorare:

 1. Oncopeptides (- 91 %)
 2. Xspray Pharma (-52 %)
 3. Calliditas (-29 %)
 4. Bioarctic (- 27 %)
 5. SAS (-22 %)

Kommentar:

Batteriladdningsbolaget Ctek har hittills gjort succé på börsen och kan stoltsera med en uppgång på 200 procent sedan aktien introducerades. Allt som är elbilsrelaterat är sannerligen hett. Underleverantören till främst bilindustrin, Concentric, kom med en riktig pangrapport vilket starkt bidragit till aktiens utveckling under månaden som gått samtidigt som fiberbolaget Hexatronic fortsätter sin fantastiska aktieresa.

På förlorarsidan är det tydligt att forskningsbolag inte har varit speciellt kul att äga för dess många aktieägare. Oncopeptides är värst i klassen efter att man dragit tillbaka läkemedelskandidaten Pepaxto från USA-marknaden men även de andra bolagen har sett kraftigt fallande kurser efter studiebesvikelser. Att SAS vd gick ut och sa "SAS kämpar för att överleva. När jag ser hur marknaden är nu, hur våra kunder förändras och storleken på våra skulder, är det helt klart att vi måste göra saker betydligt annorlunda" var ingenting marknaden gillade att höra och framtiden ser fortsatt oviss ut för flygbolaget.