Aktiespararna

Topplistan för november – bäst och sämst i Sverige

Av Jakob Palmgren
1 december 20213 min lästid
Nu är dags att stänga böckerna för november, kallad av en del för den längsta månaden. Under 30 dagar med begränsat solljus stängde OMXSPI på plus 1,7 procent.

Vi hade flertalet dagar med djupare dalar men för året är vi upp med knappt 30 procent (OMXSPI). Nu senast har oroligheterna som dragit ned oss varit kopplade till förnyad oro för den nya Covidvarianten.

En del bolag har överraskat på den positiva sidan, Oncopeptides rasade tidigare i höst efter att licenseringen av deras läkemedelsprodukt stötte på patrull i USA. Men den kraftiga ökningen med 180 procent till trots är aktien ner med 94 procent i år. Så det är ingen fantastisk utveckling för den som varit med innan raset.

Volvo Cars har rullat vidare och i en relativt hög fart (+28%), värderingen på elbilsproducenter har skenat av vägen sedan länge och en del analytiker menar att Volvo Cars är billiga jämfört med konkurrenterna.

Kostnaderna för att ställa om till helelektriskt för bilproducenterna är inte billiga, Volkswagens nota ska landa på över 300 miljarder svenska kronor med sex nya batterifabriker i sikte.

Truecaller, nummerupplysningstjänsten har också haft en fin månad (+41%). De har lanserat fler funktioner i sin tjänst och kom med i Nasdaqs VINX Benchmark Index från och med idag (1/12).

Ett annat bolag som också ansluter till det indexet är ett gamingbolag som haft det tufft, Stillfront (+23%). Efter ett tufft år har aktien vaknat till liv, de fick nyligen en köprekommendation av AFV som menade att det kunde vara läge att träda in på dessa nivåer.

På motsatt sida har den populära livekasinojätten Evolution (-32%) haft en tuff månad efter en längre mycket framgångsrik period. Evo debuterade på OMXS30 vid årsskiftet och har gått som tåget. Efter de tappet de senaste månaderna är aktien fortfarande upp med 15 procent i år och 789 procent de senaste tre åren. Om det är ett hack i framgångssagan eller början på en nedåtgående spiral återstår att se.

Serieförvärvaren inom molnbaserade kommunikationstjänster Sinch (-26%) har också haft en lång månad.

På MidCap – i skuggan av Oncopeptides oöverträffade snäva kurva hittar vi Isofol Medical (+66%) och Hexatronic (+37%). Den sistnämnda är verksamma inom kommunikation och främst inom fiber. Det är röda siffror för dem idag (1/12) men annars är det blått så långt ögat når, i år är aktien upp över hisnande 500 procent.

Utöver aktieutvecklingarna har det hänt andra saker på börsen:

Vinnare & förlorare på Large Cap

Aktietips

Dela med dig