Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-19

Topplistan: Veckans vinnare och förlorare

wysiwyg_image

Veckans vinnare och förlorare

Börsveckan stänger relativt oförändrat trots en pigg start där vi åter var uppe och snuddade vid tidigare rekordnivåer kring 2400 på OMXS30. Det var i början på september dessa rekord slogs och nu, drygt två månader senare, har vi alltså tagit igen förlorad mark och åter kring dessa nivåer.

Vad som har drivit börsen?

Primärt tre saker:

1. Marknaden och bolagsledningar verkar överrens om att vi nu sett det värsta vad gäller komponentbrist och skenande priser på insatsvaror.

2. Inflationen har visserligen inte avtagit men räntorna håller sig trots detta relativt stabila, vilket är viktigt för börsen.

3. En överlag stark rapportperiod, där indextunga sektorer såsom verkstad, bank och fastigheter levererat bra siffror.

Tillsammans har det medfört en ökad riskaptit bland investerare, något som även rimmar med Bank of Americas senaste investerarenkät som påvisade att temat för månaden är positivt tolkningsföreträde, minskad kassa och ökat risktagande.

Fastighetssektorn vinnare senaste månaden

Just stigande inflation men stillastående räntor passar fastighetsbolagen vars hyror höjs med inflationen och där avkastningskraven kryper nedåt och därmed klättrar fastighetsvärdena. Så förväntas det fortsätta varför aktierna i sektorn överlag handlas med rejäla premier ställt mot substansvärdena.

OMXS30

wysiwyg_image
Förstora bild

6-månadersgraf på OMXS30.

Veckans vinnare (Large cap)

1. Truecaller (+16 %)

2. Stillfront (+11 %)

3. Cint (+10 %)

4. Balder (+9 %)

5. Castellum (+8 %)

Veckans förlorare

1. Nibe (-6 %)

2. SEB (-5 %, utdelning utskiftad 4 kr)

3. Elux Professional (-4 %)

4. Millicom (-4 %)

5. Nent (-4 %)

 

Författare Redaktionen