Aktiespararna

Tre aktier att köpa för skatteåterbäringen

11 april 20233 min lästid
Söderbergs tips: Bästa aktierna att köpa nu om du vill att skattepengarna ska växa.

Omni Ekonomi har ställt en rad frågor till flera experter och analytiker om vad man ska göra med skatteåterbäringen.

En av de som svarar är Aktiespararnas egen analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Bland annat berättar han om hur man ska tänka om man vill lägga in pengarna på börsen – och vilka aktier han ser köpläge i just nu.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Carl-Henrik Söderberg får först frågan om det är bäst att investera hela skatteåterbäringen direkt, eller om man ska sprida ut köpen eller spara pengarna och ha dem utanför börsen.

Om du är fullinvesterad är det ett bra läge att bygga lite stridskassa, säg 10 procent av portföljen, för att nyttja börsens svängningar”, säger Söderberg till Omni Ekonomi.

Han fortsätter:

”Annars är det generellt alltid klokt att sprida ut köpen för att minska tajmingaspekten i dina affärer och jag tycker nog att den strategin är rätt väg att gå i dagens läge. Detta då osäkerheten kring hur hårt de snabbt stigande räntorna ska slå mot ekonomin är väldigt stor. Vi har fått en försmak av det i form av en mindre bankkris men frågan är om det verkligen var allt.”

Tre aktietips just nu

Andra frågan som Carl-Henrik Söderberg får är vilka sektorer eller specifika aktier som ser bäst ut just nu.

”Givet den osäkerhet som råder så anser jag att det fortsatt är rätt att ha en balanserad portfölj där tillförlitliga vinstprognoser (defensiva aktier) blandas upp med strukturell tillväxt, goda finanser, marknadsdominans, global diversifiering, unika produkter och därmed god ’pricing power’. Gärna större bolag och gärna stater eller andra bolag som slutkunder”, säger han.

Söderberg tipsar sedan om tre aktier där han ser köpläge just nu.

”På svenska börsen tycker jag bland annat att Assa Abloy, Fagerhult och Hexatronic är tre intressanta case till hygglig värdering. Givet att vi närmar oss peaken av snabba räntehöjningar har tillväxtaktier gått väldigt bra under året. Där tror jag att man fortsatt ska leta, framför allt om vi får en nedåtrekyl i närtid.”

Börsen bästa platsen över tid

Den sista frågan handlar om Aktiespararnas analytiker tycker att det finns några attraktiva alternativ till börsen just nu.

”Här blir det en fråga om tidsperspektiv. Visst är aktier en riskabel tillgång men om vi utgår ifrån att sparhorisonten är lång, då är börsen fortsatt bästa platsen för pengarna. Framför allt om du äger bolag med ovan nämnda attribut. Den totalavkastning (kursutveckling plus återinvesterade utdelningar) du kommer att uppnå över tid genom att äga 10-15 sådana bolag, det kommer vara svårslaget relativt andra alternativ”, säger Söderberg.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig