Aktiespararna

Tre aktier med hög utdelning att köpa nu

Av Eric Emanuelsson
16 februari 20232 min lästid
Foto: Oskar Blakstvedt, kapitalföralatare på Swedbank. .
Volvo, Handelsbanken och SEB. Tre bolag som sticker ut med lite extra utdelning och som lär fortsätta leverera under 2023. I alla fall om du frågar Oskar Blakstvedt, kapitalförvaltare på Swedbank. ”De är mycket attraktiva aktier för den så kallade utdelningsjägaren”, säger han till Swedbanks Aktiellt.
  • Blakstvedt rekommenderar Volvo, Handelsbanken, SEB 2023.
  • Positiva rapporter, Stockholmsbörsen upp 10%.
  • 2023 kan bli börsstormigt, utdelningsaktier föreslås.

Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet är snart över.

I Swedbanks artikelserie ”Hört på handlargolvet” sammanfattar Oskar Blakstvedt, kapitalföralatare på banken, bolagets rapporter så här:

”Överlag så har rapporterna som kommit in varit bra. Främst från bank och verkstad. Det skall dock tilläggas att förväntningarna på bolagen inför rapportperioden kom ner ganska ordentligt på grund av att det fanns en osäkerhet kring hur bolagen hanterar den högre inflationen och därmed stigande kostnader på sina insatsvaror”.

Upp 10% - och då är vi inte ens förbi februari

Han berättar att framgent så ser många analytiker en uppsida generellt på 5-10%, vilket är något lågt historiskt.

”Men då ska vi ha med oss att Stockholmsbörsen är upp cirka 10% i år vilket är en bra årsavkastning, och då är vi inte ens igenom februari”.

Och många analytiker och experter tror att resterande av 2023 kan bli stormigt, med en börs som går i sidled eller ska ner.

Ett sätt att få en bra avkastning är då att rikta in sig på utdelningsaktier – och här har Oskar Blakstvedt tre glödheta tips.

Bra aktier för utdelningsjägaren

Det handlar om Volvo, Handelsbanken och SEB.

"Bankerna går bra och kommer fortsätta att gå bra så länge att räntan är på dessa nivåer, därav en utdelningsnivå på strax över 5 procent. Volvo har sedan tidigare en stor kassa och har aviserat att merparten av denna skall delas ut till aktieägarna under ett antal år framöver. Därför lämnar Volvo ordinarie utdelning samt en extrautdelning vilket totalt landar på strax under 7 procent. Volvo, SHB och SEB är därför mycket attraktiva aktier för den så kallade utdelningsjägaren", säger kapitalförvaltaren till Aktiellt.

AktieanalyserAktietips

Dela med dig