Aktiespararna

Tre bolag som kan vinstvarna inom kort

Av Eric Emanuelsson
14 september 20222 min lästid

Tre bolag inom konsumentvarusektorn har vinstvarnat under de senaste dagarna och företagens aktier har rasat som följd.

Enligt Aktiespararnas analytiker, Robert Andersson, har vi förmodligen inte sett den sista vinstvarningen innan rapportsäsongen börjar.

"I denna marknad skulle jag se upp med sällanköpsvaror som Husqvarna och Dometic. Det är även troligt att detta kan slå hårt på hemrenoveringar vilket skulle skada exempelvis Svedbergs", säger han.

Electrolux, Thule (https://old.aktiespararna.se/nyheter/efter-stora-kursfallet-koplage-i-fritidsbolaget) och Mips.

Samtliga tre bolag har vinstvarnat under veckan.

Electrolux vd Jonas Samuelson berättade att företaget sett en ”dubbelt så snabb minskning i efterfrågan än under det andra kvartalet”, och Thules vd Magnus Welander berättade att en allmän oro bland konsumenter fått cykelhandlare världen över att vara extremt återhållsamma med nya beställningar.

”Det har haft en större påverkan på försäljningen än vi bedömde vid halvårsskiftet”, säger han i en kommentar till Dagens industri (https://www.di.se/live/thule-vinstvarnar-inbromsning-i-cykelbranschen/).

"Dra öronen åt sig"

Aktiespararens analytiker Robert Andersson är inne på samma spår. Höga matpriser, höga räntor och framförallt höga energipriser har slagit hårt på konsumenternas plånböcker och man håller då hårt i pengarna, i stället för att göra stora inköp av produkter.

”Med tanke på de senaste dagarnas hårda vinstvarningar så tror jag att det kan vara sunt för alla investerare att dra öronen åt sig och fundera hur efterfrågan kan se ut på olika konsumentvaror”, säger Robert Andersson och fortsätter:

”Trots oron har konsumentbolagen ändå presterat bra under det första halvåret, men nu verkar tillvaron vara en annan. I denna marknad skulle jag se upp med sällanköpsvaror som Husqvarna och Dometic. Det är även troligt att detta kan slå hårt på hemrenoveringar vilket skulle skada exempelvis Svedbergs.”

Höger inflationstakt än väntat

Under onsdagsmorgonen presenterades nya inflationssiffror för Sverige. Prisökningen som KPIF uppgick till 9 procent i augusti och det var högre än de väntade 8,9 procent. Stockholmsbörsen låg på minus 0,4 procent under morgonhandeln.

Kyl och frysbox från Dometic.

Dela med dig