Aktiespararna

Tre faktorer bakom fredagens kraftiga börsuppgång

Av Carl-Henrik Söderberg
25 februari 20224 min lästid
Stockholmsbörsen är upp över 2,5 procent under fredagseftermiddagen i vad som får kallas en kraftig återhämtning från torsdagens stora fall som drevs av Rysslands krig mot Ukraina som på fredagen alltjämt pågår.

Aktiespararnas analysansvarig Carl-Henrik Söderberg ger sin syn på varför börsen stiger trots att kriget fortgår.

  1. Sanktiorna har än så länge inte varit så kraftfulla som investerare befarat
  2. Centralbankerna kanske inte längre kan strama åt lika hårt
  3. Börsen hade redan fallit kraftigt inför, investerare hade med andra ord redan tagit höjd för att krig skulle kunna bli en realitet, och aktier var rejält översålda

Sanktioner

Nej, sanktionerna har än så länge inte varit så kraftfulla som många varit rädda för. Att Ryssland inte stoppades från det internationella finansiella transaktions- och clearingsystemet SWIFT och att i princip inga sanktioner sattes in mot den ryska energisektorn, fick marknaden att andas ut. Att just energisektorn slapp undan beror främst på att man från västs håll inte vill störa den redan ansträngda energisituationen i Europa, som ju redan vållar stora problem för hushåll och industrier. Fortsatt stigande energipriser och ett ännu större inflationstryck vill man undvika.

Centralbankerna

Den ekonomiska tillväxten har redan uppvisat tecken på en viss avmattning, att konjunkturen är på väg att ”rulla över”, något som lär späs på än mer nu i och med kriget och efterföljande sanktioner. Det gör att vissa nu tror att centralbankerna inte kommer att kunna vara lika aggressiva med att strama åt penningpolitiken (höja räntan och minska stödköpen) som de kanske hade velat. Amerikanska Fed ligger längst fram i räntehöjningscykeln men det kan alltså visa sig att ”fönstret” för att få upp räntan, och på så sätt skapa sig själva förutsättningar att kunna stimulera ekonomin igen vid nästa nedgång, nu minskas. De väntade 6-7 höjningar som marknaden förväntat sig kanske inte blir lika många. Allt annat lika hade det varit positivt för aktiemarknaden.

Pessimisten menar dock att detta är allt annat än enkelt då inflationen alltjämt är alldeles för hög och risken snarare föreligger för stagflation, alltså hög inflation och nedåtgående tillväxt. Att försöka tämja inflationen i ett sånt klimat, det är ingen kul kombination och tankarna vandrar osökt till 70-talskrisen.

Inprisat och översålt

Börsen tenderar som bekant alltid att vara framåtblickande och prisa in framtida event, så även denna gång. Börsen hade redan fallit kraftigt innan kriget väl blev en realitet, dels på grund av krigsoro men även på grund av fortsatt ränte- och inflationsoro. Investerare hade med andra ord redan tagit höjd för risken att Ryssland skulle gå in Ukraina, så nu när osäkerheten är borta (hur känslokallt det än må låta) och sanktionerna dessutom inte varit så tuffa som på förhand befarades, då andas marknaden ut lite grann. När aktier dessutom då har gått ner så kraftigt, när många sålt ut sina aktier och aktierna befinner sig på översålda nivåer, då krävs det inte mycket för att de ska studsa upp. Då kan en upprekyl se ut som den gör idag.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det var rätt strategi att sitta still i båten under en historiskt osäker dag som igår. Samtidigt är läget fortsatt mycket osäkert och börsen ytterst svårnavigerad så vi ska absolut inte ropa hej än. Nu återstår det att se hur utvecklingen fortskrider och om uppstudsen på börsen stannar här eller om vi sett botten för den här gången. Förhoppningsvis kan samtal påbörjas mellan Ryssland och Ukraina, men i nuläget kanske det är för mycket att våga hoppas på. Börsens största fiender, inflation och ränta, står dessutom dessvärre alltjämt kvar.

Dela med dig