Aktiespararna

Tre sätt att klara en börskrasch

Av David Flatbacke-Karlsson
31 oktober 20183 min lästid
Många räds att en större sättning är att vänta på aktiemarknaden. Men det går att skydda sig för att stå pall mot tunga fall. – Diversifiering är den enda gratislunchen, säger finansexperten Kevin O’Leary till CNBC.

Att se värdet på sina investerade pengar försvinna är en av sparares största rädslor.

När en större korrektion, eller rent ut sagt en krasch, blir ett faktum går det att hantera utvecklingen på olika sätt.

Det är ett måste att inte bli alldeles för upprörd eller omskakad utan att i stället tänka rationellt.

– Gråt inte över det som sker på marknaden. Den kommer inte att göra samma sak för dig. Du ska aldrig bli känslosam över aktiemarknaden, säger Kevin O’Leary, rutinerad affärsman och finansexpert, till CNBC.

Använd större perspektiv

Som ung investerare har du kanske inte upplevt någon större långvarig korrektion eller sättning vilket gör att du kan stressa upp dig i onödan. Kevin O’Leary anser att det är viktigt att hålla huvudet kallt.

– Sanningen är att marknaderna aldrig går spikrakt uppåt.

Han menar att det gäller att vara långsiktig i sitt synsätt.

– Marknaderna går upp och ned. Men över en längre tid, ända sedan aktier introducerades i USA, har de (aktier) stigit eftersom ekonomin och bolagen utvecklas.

Nyckelindex S&P 500 har gett en genomsnittlig årlig avkastning på 9,8 procent sett över de senaste 90 åren.

– Klart att du vill ha en del av kakan i framtiden.

Fokusera på värde

Kevin O’Leary rekommenderar att investera i stabila bolag som kan skapa värde även i tuffare tider.

– Om du köper lönsamma bolag som har en bra balansräkning och ger utdelningar kan du hålla dig uppe även under en enorm korrektion.

Det spelar ingen roll om du investerar 500 eller 1 000 kronor, att satsa på värdeaktier kommer att betala sig i längden.

Det kan även vara sunt att satsa på börshandlade fonder, så kallade ETF:er, eller aktie- och indexfonder. Warren Buffett, känd som världens kanske främste investerare, har också förespråkat sparformerna.

SE OCKSÅ: Spår stor börsuppgång: "Aktier är billiga" (https://www.aktiespararna.se/nyheter/spar-stor-borsuppgang-aktier-ar-billiga)

Bredda portföljen

Något annat som är viktigt att tänka på är att diversifiera sin portfölj. Det är smart att inte bara fylla den med aktier. Tillgångsslag som inte är lika volatila, likt obligationer, har en roll att fylla.

– Du kommer även att må bättre om du har lite kontanter om din portfölj har tappat 20 procent. Diversifiering är den enda gratislunchen, säger Kevin O’Leary.

Marknadsnyheter

Dela med dig