Aktiespararna

Tre tillväxtaktier att köpa och behålla på lång sikt

Av Eric Emanuelsson
3 november 20223 min lästid
Analytikerna pekar ut tre kvalitativa tillväxtaktier att köpa och lägga i byrålådan på lång sikt.

"Samtliga bolag här hade jag lätt kunna äga i tio år till", säger Fundlers sparekonom Mohammed Salih i senaste avsnittet av Aktiespararnas podcast "Tillsammans mot miljonen".

I veckans poddavsnitt medverkar som vanligt Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih, men de gästas också av Elin Wiker, analytiker på Humle fonder.

Trion pratar bland annat om kvalitativa tillväxtaktier som kan fortsätta växa på sikt.

Samtliga tre nämner Hexatronic, som efter sin tredje omvända vinstvarning i rad har gått väldigt starkt på börsen senaste veckorna.

Hexatronic är verksamma inom telekombranschen och specialiserar sig inom utveckling av fiberkommunikation.

"Många tror att tåget har gått"

"Aktien är upp nästan 40% på en månad. Det är en helt otrolig utveckling och många har nog tänkt att de missat tåget, men det fina med Hexatronic är ju att tillväxten ligger framför dem. Marknaderna i USA och Storbritannien har inte fiber på samma sätt som i Sverige, så det finns 10 år till av tillväxt för bolaget", säger Elin Wiker i podcasten.

Det andra bolaget som trion nämner är Beijer Ref. Ett bolag som erbjuder ett brett utbud av lösningar inom kyla och klimatreglering för bolag.

"De lyckas växa organiskt inom alla divisioner och de ser inga tecken på att det ska lugna ner sig. De levererar otroligt bra och ligger helt rätt i tiden", säger Elin Wiker.

Carl-Henrik Söderberg, som satte rådet "avvaktande" i sin analys av bolaget för några veckor sedan, konstaterar att värderingen för bolaget är P/E 45, på årets vinst.

"Deras skuldsättning har också ökat, så de finansiella musklerna har minskat, även om bolaget växer organsiskt väldigt fint. Så det kan vara en liten varningsflagga", säger han.

"Du betalar för kvalité"

Elin Wiker och Mohammed Salih tycker dock att det är ett väldigt fint bolag.

"Du betalar för kvalité och någon som kommer kunna växa även när allt annat verkar vika. Man får vad man betalar för", säger Wiker.

"Beijer Ref är en av de fina tillväxtaktierna, som står pall även i det här klimatet", säger Mohammed Salih.

Den tredje kvalitativa tillväxtaktien som trion pratar om är programvarubolaget Vitec.

"Otroligt stabilt bolag och deras mjukvara är en sådan som du inte gör dig av med. Du behöver det för din verksamhet", säger Elin Wiker och fortsätter:
"Aktien är dyr, men bolaget förtjänar ändå att ha den värderingen".

Mohammed Salih konstaterar att alla tre bolag som de nämnt i podden är aktier som han "kunnat äga i tio år till".

"Exakt, och det är sådana bolag man vill ha. Som man bara kan sitta på och enjoy the ride", avslutar Elin Wiker.

Tillsammans mot miljonen

Dela med dig