Aktiespararna

Tre tips för en vinnarportfölj

Av Redaktionen
13 november 201711 min lästid
Aktiespararnas sparexpert Claes Folkmar svarar på 23 spännande frågor från medlemmarna. Bland annat tipsar sparexperten om frågorna som du ska ställa dig när du sätter ihop din egen aktieportfölj och hur du ska spara till barnen.

Mårten: Hur ska man komponera sin sparportfölj på bästa sätt?

Claes Folkmar: Hej! Oj, det var en svår fråga. Jag tycker att du först och främst skall svara på följande frågor.
1. Vad är syftet med sparandet?
2. Vad har jag för tidshorisont?
3. Vilken avkastning är jag nöjd med?
Utifrån svaret på dessa frågor kan du sedan komponera en portfölj som återspeglar din riskprofil och dina syften.


Tommy: Hej Claes! Jag kanske kommer med en dum fråga, men jag har undrat varför ett företag som Sagax är uppdelad i A, B, D och preferensaktier...att A och B är tre gånger så dyra som D och preferens. Varför ska man handla preferensaktier...när det gäller utdelningar, är det någon skillnad...

Claes Folkmar: Att Sagax har flera olika aktieslag beror på att ledningen vill ha flera olika finansieringskällor. Detta för att locka fler olika typer av investerare till bolaget. Till exempel tilltalar preferensaktien en viss typ av investrare som söker "en trygg" utdelningsaktie. D-aktien är en stamaktie, men ger samma utdelning som preferensaktien. Däremot har den inget företräde (vilket preferensaktien har) före övriga stamaktieägare. Utdelningen på D-aktien kommer att uppgå till ett belopp motsvarande 5 gånger den sammanlagda utdelningen som lämnas på övriga stamaktier, dock högst 2 kronor per år. D-aktien utgör eget kapital vilket inte preferensaktien gör, den utgör istället hälften eget kapital och hälften räntebärande skuld.
Som svar på din andra fråga så är innehavaren av preferensaktier "garanterad" utdelning före stamaktieägarna.


Torgny:
Vad tror du om de svenska bankerna? jag äger själv Swedbank och de har gått ned en del på senaste tiden. Ska man sälja eller behålla?

Claes Folkmar: Hej! Jag tror du skall behålla dina aktier, direktavkastningen är mycket god och den svenska ekonomin ser ganska ljus ut. 


Mia: Tycker du att man ska ha en del av portföljen belånad?

Claes Folkmar: Hej! Ja, om du har möjlighet att finansiera din aktieportfölj billigt bör du belåna den eftersom du då kommeratt tjäna på att sparportföljen (i varje fall utifrån historisk data) utvecklas bättre än lånekostnaden.
Claes Folkmar


KB:
Vad ska man investera i om man har en sparhorisont på cirka 30 år (pensionspar)?

Claes Folkmar: Hej! Om du spar på 30 års sikt bör du tänka aktier och risk. Det har historiskt gett betydligt bättre avkastning än alternativen. Du bör successivt ta ner risken när du närmar dig pension.


Kristin, Göteborg: Hej! Jag undrar om du har någon uppfattning om boräntorna? Skall jag och min familj binda våra rörliga räntor? Skall vi börja amortera?

Claes Folkmar: Det är svårt att sia om. Min uppfattning är dock att du inte bör ha någon brådska att binda lånen. Tycker inte heller att du bör amortera. Då är det bättre att öka ditt sparande, vilket bör ge betydligt bättre avkastning än vad motsvarande amortering ger i lägre bostadskostnad.


Madde:
Varför fluktuerar Atlas Copco så?

Claes Folkmar: Hej! Alla aktier rör sig dels med marknadens utveckling (mer eller mindre) och dels utifrån företagsspecifika händelser. Atlas copco rör sig inte mer än andra aktier.


Erik, Uppsala: Hej! Jag handlar ganska mycket aktier i mindre poster. Det blir lite dyrt. Vet du vilken nätmäklare som är bäst för mig?

Claes Folkmar: Ja, de avgiftstrukturer som flertalet av nätmäklarna har missgynnar de som handlar i mindre poster. Jag skulle rekommendera de mäklare som har en fast courtagenivå oavsett hur stora affärer du gör. Nordea och Degiro har sådana avgiftsmodeller.


Läsare:
Hur ska jag tänka när jag sparar till barnen?

Claes Folkmar: En svår fråga. Eftersom det är ett barnspar skulle jag rekomendera hög risk, det vill säga aktier fullt ut. Samtidigt måste du komma ihåg att obligationer är väldigt räntekänsliga. När räntorna faller stiger obligationer i värde och tvärtom.

Är det hög risk att äga aktier när räntorna stiger? Ja, det försämrar kalkylen eftersom avkastningskravet stiger. Är det hög risk att äga obligationer när räntorna stiger? Ja, värdet faller när räntorna stiger.
Skulle räntorna stiga kraftigt framöver är risken troligen större i obligationsmarknaden än i aktiemarknaden.


Tangotradern: Bitcoin, är det något du köper?

Claes Folkmar: Hej! Nej det gör jag inte.


Gunnar Josefsson:
Hur ser du på att investera i guld och silver?

Claes Folkmar: Hej! Jag ser det som en naturlig del i en väldiversifierad tillgångsportfölj.


Jozef:
Tror du på en bostadskrasch? Kan bopriserna halveras kommande år?

Claes Folkmar: Nej det tror jag inte, en avmattning visst men ingen krasch. Det enda som kan få marknaden att "krascha" är kraftigt stigande räntor och det är svårt att se i dag.


Maria: Om man ska börja köpa fonder och aktier och öppna en depå eller ett ISK-konto, spelar det någon roll ekonomiskt säkerhetsmässigt för egen del,om man väljer att göra det hos en aktör som omfattas av den statliga insättningsgarantin? Såg att vissa jag tittat på, men inte alla omfattas av den.

Claes Folkmar: Det är bara sparkonton som omfattas av den statliga instättningsgarantin. Om du menar investerarskyddet som omfattar det ett skydd upp till 250 tusen kronor. Jag känner inte till att det finns institut som tillhandahåller ISK som inte omfattas av detta skydd.


Janina: Hej Claes! Hur ser du och Aktiespararna på att centralbanker köper aktier? När köper Riksbanken H&M-aktier?

Claes Folkmar: Hej! Det är helt uteslutet att den svenska riksbanken skulle köpa HM.


Anneli:
Hej Claes! Vad är din uppfattning och bostadsmarknaden? Är det läge att investera i fastighetsaktier eller ska man avstå?

Claes Folkmar: Hej! Det beror lite på vad du menar. Bostadsmarknaden ser visserligen lite "skakig" ut, men det gäller bostadsrätts- och villamarknaden för privatpersoner och därigenom bostadsutvecklingsföretag som JM, Bonava, Oscar och Skanska. Fastighetsbolagen äger framför allt kommersiella fastigheter och hyresfastigheter till privatpersoner. De signaler vi ser är att det fortfarande finns ett tryck uppåt på hyrorna för kontor osv. Det råder helt enkelt brist.


Björn:
Vilket land anser du vara mest intressant att investera i just nu? Förutsatt att det går rätt så enkelt att göra inverteringarna via de nätmäklare som finns i dag. 

Claes Folkmar: Jag har ingen direkt uppfattning om detta. Aktiespararna tittar framför allt på enskilda bolag eller branscher när vi rekommenderar aktier. I vilket land aktien är noterad i spelar mindre roll.


Martina: Finns det någon kommande bolagsstämma som du tror kan bli extra intressant?

Claes Folkmar: Hej! Vi har ännu inte utsett vilka som kommer bli Aktiespararnas fokusstämmor 2018. Vi återkommer om detta längre fram.

Anna K: Hej, vad tror du om konjunkturen i Sverige det närmaste året? Får vi se något dramatiskt eller tuffare det på?

Claes Folkmar: Hej! Det ser ganska bra ut. Arbetsmarknaden är stark, hushållen mår förhållandevis bra. Risken gäller framför allt bostadsprisutvecklingen. Som det verkar vill myndigheter (FI) och regering få ner prisutvecklingen och, indirekt förhindra unga människor att köpa bostad, via amorteringskrav. Dessa regeländringar drar bort möjligheten för hushållen att konsumera vilket påverkar ekonomin negativt.

Tommie Persson: Vad är egentligen bäst när man sparar till sitt barn, att spara i sitt eget namn eller i barnets namn?

Claes Folkmar: Hej! Det spelar egentligen ingen roll, förutom att barnen kommer åt pengarna när dom fyller 18 om du sparar i deras namn.

Petra: Hej, Med högre räntor och nytt amorteringskrav. Är det dags att binda lånet tycker du?

Claes Folkmar: Hej! Nja, det är väl tveksamt om räntorna kommer stiga speciellt mycket. Det finns ett överflöd av kapital i systemet och det är svårt att se starka inflationsimpulser som är den "normala" signalen om stigande räntor. När det gäller amorteringskravet så bör det snarare påverka de svenska hushållen negativt vilket i sin tur trycker ner inflationsförväntningarna ytterligare.


Christina:
Vid beräkning av långsiktig avkastning och ränta-på-ränta-effekten används ofta ett tillväxttal på 7 % årligen baserat på något slags historiskt genomsnitt. Tycker du att det är ett rimligt antagande eller bör det vara högre alt lägre?

Claes Folkmar: Hej! En bra fråga. Många använder 6-8 procent, vilket bottnar i att börsen historiskt gett en avkastning på den nivån i genomsnitt. Detta behöver inte vara riktigt under kommande 20 år, men om vi inte lutar oss mot den historiska utveckling så blir det bara vilda gissningar när vi skall uppskatta den framtida avkastningen på börsen.


Andrea: Hej! Vågar man sats på aktier nu. Börsen har ju gått upp under rekord lång tid?

Claes Folkmar: Visst har börsen gått upp mycket, men så länge penningpolitiken är mjuk globalt finns det få alternativ till aktier. Vårt råd blir att spara månadsvis och långsiktigt, då kommer du både köpa högt och lågt. Lycka till!


Mårten:
Tja, Claes! Jag äger aktier i Black Earth Farming. Vad händer där nu? Hur ska jag agera som sparare?

Claes Folkmar: Hej! Det sista jag hört om bolaget är att all verksamhet är såld och likviden skall delas ut till aktieägarna och därefter skall aktien avnoteras från börsen.


Dennis:
Vad ska jag tänka på när jag köper aktier i Italien, Tyskland eller annat europeiskt land?

Claes Folkmar: Hej! Din fråga är bred, men jag antar att du syftar på vilken risk som uppstår vid aktieköp utanför Sverige. Utöver den företagsspecifika risk som alla bolag bär så får du även en valutarisk när du köper utländska värdepapper. Du kan både förlora och vinna på kommande valutasvängningar.

Förklarande artiklar

Dela med dig