Aktiespararna

Trenden fortsätter – ännu färre bostadsrätter som tas bort är sålda

Av Nyhetsbyrån Direkt
26 juni 20183 min lästid

Trenden fortsätter med att allt färre bostadsrätter som tas bort från bostadssajten Hemnet är sålda. Liksom tidigare är det i Stockholm som trenden är allra tydligast. Hittills i juni har runt en tredjedel av bostadsrättsannonserna i Stockholms län som tagits bort varit osålda och i Stockholms innerstad ännu fler.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi ser att andelen bostadsrätter som säljs av det som tas bort har minskat stadigt och nu är under 70 procent för riket hittills i juni. Trenden är dessutom ännu starkare i Stockholmsområdet. Det tyder på att många affärer inte har gått i lås och det återstår nu att se när de här bostäderna kommer tillbaka på marknaden", säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat har andelen sålda bostadsrätter av de annonser som tagits bort från Hemnet minskat betydligt i år jämfört med de senaste åren. Uppdaterad statistik visar nu att andelen har fortsatt att sjunka.

Fram till och med mitten av juni är 81 procent av alla bostadsrätter som tagits bort från Hemnet i år sålda, jämfört med 92 procent under det första halvåret 2017 och 93 procent 2016. I Stockholms län har andelen sålda minskat ännu mer, till 75 procent i år från 90 procent i fjol och 91 procent år 2016.

Tittar man enbart på juni har i Sverige 68 procent av de bostadsrätter som tagits bort också sålts. I Stockholms län är andelen nere i 62 procent i Stockholms innerstad 59 procent.

Staffan Tell påpekar att andelen för juni kommer att stiga framöver eftersom en del bostadsaffärer rapporteras in i efterhand.

"Mellan tummen och pekfingret ska andelen upp 3-4 procentenheter, enligt tidigare mönster. Men även om man skulle öka antalet försäljningar med 10 procent skulle ändå under 70 procent vara sålda i Stockholmsområdet i juni", säger han.

Han räknar med att många av de osålda bostadsrätterna förr eller senare kommer tillbaka på marknaden eftersom de flesta som lägger ut sin bostad till försäljning behöver genomföra en affär. Det finns visserligen en del som endast vill testa marknaden, men Staffan Tell har svårt att se varför de skulle ha blivit fler i år.

"Det finns inget som talar för att den andelen skulle ha ökat. Vi håller fast vid vårt scenario att sommaren kommer att bli en mer aktiv period än normalt när många av de osålda bostäderna kommer tillbaka på marknaden", säger han.

Han påpekar också att juli, liksom december, är en klassisk brytpunkt för en säsong på bostadsmarknaden.

"I juli försöker man ofta sälja sådant som inte blivit sålt tidigare. Av flera anledningar kan man behöva sälja innan augusti", säger han.

Eftersom det går att rapportera in en bostad som såld i efterhand överensstämmer inte alltid borttagna och sålda bostäder tidsmässigt. Det gör att vissa månader kan mer än 100 procent av alla borttagna bostäder vara sålda.

Dela med dig