Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-21

Trendspaningar med Dr Mouna

wysiwyg_image

Trendspaningar med Dr Mouna

Hon är känd som Dr Mouna från TV4 Nyhetsmorgon och som vetenskaplig expert vid Nobelstudion på SVT. Mouna Esmaeilzadeh är läkare, hjärnforskare och entreprenör och anses vara en av de främsta experterna inom ”framtidens hälsa” och har bland annat tilldelats epitet som en av de ”mäktigaste inom medtech”.

Vi har träffat henne för att ta del av hennes syn på den artificiella intelligensens framfart och hur teknikskiften påverkar människans framtid. Låt dig inspireras av hennes kunskaper i jakten på framtidens vinnare.

Hur tror du att robotar och AI kommer att påverka vår framtid?

– Robotar och artificiell intelligens (AI) kommer att vända upp och ner på världen så som vi känner den. Men det kommer också bli lika naturligt för oss som elektricitet är i dag, alltså en väldigt integrerad del av våra liv och något som genomsyrar vår vardag utan att vi ens tänker på det. Det kommer också kunna göra oss till supermänniskor. I dag kan vi ta fram nanorobotar som sprutas in i möss och grisar för att rensa deras kroppar på cancerceller utan att skada frisk vävnad. Och nästa steg är ju att testa det på människan. I framtiden går vi kanske omkring med pyttesmå robotar i kroppen som säkrar att vi inte blir sjuka i cancer.

Möjligheterna med teknologin är uppenbart väldigt stor och kommer kunna hjälpa oss människor på många sätt framöver.

– Genom att gifta ihop männi­ska och maskin kommer vi kunna få superkrafter. I dag kan vi exempelvis hjälpa en förlamad person att spela piano med hjälp av en robotarm, endast genom att tänka på noterna. Vi kan även få blinda människor att se och förlamade människor att gå. Utvecklingen går i raketfart. Tänk bara vad vi har åstadkommit med mobiler och internet de senaste 20 åren. Vi befinner oss i en liknande revolution med artificiell intelligens.

wysiwyg_image

Hur kan teknologins framfart påverka bolagsprocesser generellt?

– Allt som kan automatiseras kommer att automatiseras med hjälp av robotar och AI. Det kommer att innebära en snabbare och säkrare produktion, det vill säga större kostnadseffektivitet, vilket också avspeglas i marknaden och de produkter och tjänster som gemene man får tillgång till.

Hon konstaterar att teknologi demokratiserar då vi går från dyrt till billigt och tillgängligt.

– För 30 år sen kunde du inte ens drömma om att ha en mobiltelefon, inte ens om du var den amerikanska presidenten. Men i dag kan du vara en fattig flicka i en fattig del av världen och ändå äga en mobiltelefon som gör att du på sätt och vis är mäktigare än amerikanska presidenten var för 30 år sedan. Du har tillgång till mer information och kan kommunicera med omvärlden, du kan till och med starta ett bolag online och försörja din familj, trots att sociokulturella faktorer kanske begränsar din frihet till att sätta foten utanför hemmet.

Vårdsektorn har du stenkoll på. Vad kan AI innebära för dessa bolag?

– I framtiden kommer vi skratta åt tiden då vi gick till läkare när vi blev sjuka. AI och andra teknologier kommer att innebära att vi får mer makt över vår hälsa, säger hon och fortsätter.

– AI kan ju hjälpa oss på så många sätt. Allt ifrån robotkirurger som opererar med större precision än vad en mänsklig läkare kan göra till artificiell intelligens som superdatorn Watson som kan läsa igenom 20 miljoner medicinska forskningspublikationer under 10 minuter och säga vilken behandling som just du ska ha. Ett bra exempel på detta är när det japanska läkarteamet hade provat en rad olika behandlingar på en kvinna med en ovanlig typ av blodcancer, och som vände sig till denna superdator som efter 10 minuter kunde ge förslag på rätt behandling.

Behovet av förändringar inom sektorn är samtidigt stort.

– Utvecklingen går i raketfart och vårdsektorn är verkligen i ett skriande behov av att få till ett paradigmskifte.

Mouna ställer sig dock frågande till huruvida sjukvården kommer att klara av att anpassa sig till dessa stora omställningar.

– Här tror jag att det gäller för vården att ha rätt ”mindset”, annars är risken stor att man blir omkullkastad av mer innovativa företag som hänger med i tiden och utvecklingen. Det är troligen inte ens andra vårdföretag, utan snarare bolag som är starka inom artificiell intelligens. Det skulle exempelvis kunna vara Apple, Google eller Amazon, som ser de stora möjligheterna och har mer innovativa företagskulturer.

wysiwyg_image

Finns det någon annan ny trend som du tror kommer slå igenom närmaste 10 åren?

– Genetisk kartläggning och genetiska saxar. Generna, livets koder, ditt DNA, bestämmer ju allt från din ögonfärg till vilka sjukdomar du kan få. För 17 år sedan tog det över tio år och kostade runt 3 miljarder dollar att kartlägga en enda persons gener. I dag kan du göra det på några timmar och det kostar runt 1 000 dollar. Så all teknologi blir väldigt snabbt bättre och billigare. Och i dag har vi genetiska saxar, en teknik där du väldigt precist och billigt kan gå in och klippa och klistra efter behag, exempelvis klippa bort cancersjukdomar och gener för Alzheimers sjukdom.

Alla dessa spännande framgångar inom AI innebär också en etisk diskussion som inte får glömmas bort.

– Med denna teknik kommer vi kunna designa våra barn i framtiden. Ska man få ändra ögonfärg och intelligensnivå? Eller var ska vi dra gränsen? Vi befinner oss i en helt unik tid i historien, där vi inte längre är en passiv produkt av evolutionen, utan vi är med och bestämmer över vilken framtid vi ska ha.

Så den stora frågan är – nu när vi kan leka Gud, vilken värld vill vi ha? För första gången i världshistorien kan vi börja drömma om en framtid utan fattigdom och sjukdomar. Det tycker i alla fall jag låter som en ganska tilltalande framtid.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.