Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-17

Trion som förvaltar arvet

wysiwyg_image

Jacob Wallenberg och Johan Forssell, ordförande respektive vd för Wallenbergfamiljens investmentbolag Investor.

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 10 2019

I dag leds Wallenbergsfären av bröderna Peter och Jacob och deras kusin Marcus Wallenberg. Trion som representerar femte generationen förvaltar och utvecklar familjen Wallenbergs verksamhet i tidens anda.

Det var inte självklart hur ledningen inom Wallenbergsfären skulle gestalta sig när Peter Wallenberg Sr avled hastigt 2015. ”Pirre”, som han kallades av sina närmaste, var då 88 år och han hade varit aktiv in i det sista. Under hans tid som ordförande i den viktiga Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ökade kapitalet avsevärt. I slutet av 1982 uppgick tillgångarnas värde till nära 360 miljoner kronor och i slutet av 2014 uppgick värdet till 80 miljarder kronor.

Det var en seger för familjen Wallenbergs mångårige ledare som utvecklat familjens uppdrag till en stiftelsedriven verksamhet som är en maktfaktor inom svenskt näringsliv och forskning.

Skiftet kom plötsligt utifrån sett, men Jacob Wallenberg hade varit styrelseordförande i Investor sedan 2005, Marcus Wallenberg valdes till ordförande i SEB samma år och Peter Wallenberg Jr hade länge ansvarat för den operativa driften av stiftelserna. Det innebär att det egentliga generationsskiftet skedde redan efter millennieskiftet.

Arbetet i stiftelserna, Investor och ägarbolagen leds av bröderna Peter Wallenberg Jr och Jacob Wallenberg och deras kusin Marcus Wallenberg i femte generationen. Det är en stabil trio som kompletterar varandra och har en tydlig rollfördelning.

Peter Wallenberg Jr blev styrelseordförande efter sin far och ansvarar för Wallenbergstiftelserna. Det gör också att han är ordförande i de flesta av stiftelserna.

Jacob Wallenberg är styrelseordförande i Investor med tunga innehav i börsbolagen Atlas Copco, ABB, SEB och Ericsson.

Marcus Wallenberg är ordförande i Patricia Industries, som investerar i helägda bolag, och FAM, som är ett privat ägarbolag med intressen i SKF, Stora Enso och Höganäs. Han är också styrelse­ordförande i SEB, där familjen Wallenbergs affärsengagemang började 1856.

Peter Wallenberg Jr har liksom sin far tagit en omväg in i sfären, men via servicenäringen. Han gillar att arbeta med människor, har talets gåva och har snabbt vuxit in i rollen som en sammanhållande länk för familjen Wallenberg.

Jacob och Marcus Wallenberg har tagit en mer traditionell väg och lärt sig verksamheten inifrån via arbeten och internationella uppdrag och senare inom de familjenära verksamheterna SEB och Investor.

Peter, Jacob och Marcus Wallenberg är inte bara representanter för familjen i femte generationen. De är också nära vänner sedan barndomen och har arbetat tillsammans i olika styrelser i många år. I dag delar de arbetsrum på det gemensamma kontoret på Blasieholmen i Stockholm. De medverkar också alla tre i flera av Wallenbergstiftelsernas styrelser och ingår i Stiftelsernas investeringskommitté som har det yttersta ägarstyrningsansvaret. I den är Michael Treschow ordförande.

FAKTA

Familjen Wallenberg

Grundare: André Oscar Wallenberg startade 1856 Stockholms Enskilda Bank efter skotsk bankmodell. Banken var en av de första affärsbankerna i Sverige och en av föregångarna till dagens SEB.

Nuvarande ledning: Peter, Jacob och Marcus Wallenberg.

Generationer:

Första: André Oscar Wallenberg (1816–1886).

Andra: Knut Wallenberg (1853–1938) och Marcus Wallenberg Sr ”Härads­hövdingen” (1864–1943).

Tredje: Jacob Wallenberg, ”Jaju” (1892–1980) och Marcus Wallenberg, ”Dodde” (1899–1982).

Fjärde: Marc Wallenberg, ”Boy-boy” (1924–1971) och Peter Wallenberg, ”Pirre” (1926–2015)

Femte: Jacob Wallenberg (f 1956), Marcus Wallenberg, ”Husky” (f 1956), och Peter Wallenberg Jr, ”Poker” (f 1959).

Ägarbolag och företag: Wallenbergstiftelserna, investmentbolaget Investor, ägarbolaget Patricia Industries med helägda företag och det privata ägarbolaget FAM.

Författare Anders Ström

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.