Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-20

Trots raset – H&M populärt bland sparare: "Glansdagar är förbi"

wysiwyg_image

Kursen har rasat över 40 procent på två år – och bolaget kritiseras hårt.
Trots det köps det massvis av aktier i H&M.
– Jag tror att H&M:s glansdagar är förbi, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Kritiken har varit hård och aktien har fallit med besked. H&M:s kurs är ned över 40 procent sett över de senaste två åren.

Men sparare fortsätter att gilla storbolaget – även om många ligger back på sina innehav i klädjätten.

Det framgår av siffror signerade Avanza.

Så mycket har antalet ökat

Omkring 270 000 svenskar äger aktier i H&M, varav en tredjedel är kunder i Avanza, skriver SvD Näringsliv. Det senaste året har antalet ägare ökat med runt 40 procent hos Avanza och med drygt 30 procent hos Nordnet.

I juni har Avanza kunnat skönja en trend. Ingen av årets tidigare månader har inneburit att så många nya H&M-aktier införskaffats av sparare. Ökningen har skett mycket tack vare ordföranden och huvudägaren Stefan Perssons storköp i bolaget.

– H&M har varit en trygg aktie som stigit i väldigt många år, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till tidningen.

Men allt är, så klart, inte guld och gröna skogar bland H&M-spararna. Cirka 70 000 personer har köpt aktier i H&M sedan våren 2015 då aktien stod i 360 kronor. Det går att jämföra med de ungefär 200 kronor som kursen är värd i dagsläget. En fjärdedel av spararna har, med andra ord, fått se sina innehav förlora i värde.

– Köp inte nu, utan vänta och se om det verkligen kommer en vändning, säger Claes Hemberg, på frågan om det är läge att slå till på aktien i och med den aktuella prissättningen.

Tufft att stå sig i konkurrensen

Linda Jägerstad, som är investeringsstrateg på Söderberg & Partners, menar att H&M har haft svårt att haka på tåget när det handlar om att stå sig bra inom det ständigt växande e-handelssegmentet.

– De har haft svårt att ställa om och står inför fortsatta utmaningar när allt mer försäljning sker online, säger hon till SvD Näringsliv.

Ljusa moln på en allt mörkare storbolagshimmel går dock, enligt Linda Jägerstad, bland annat att hitta i att H&M alltjämt har en stark finansiell ställning, en bra direktavkastning och en positiv tillväxt i absoluta tal.

– Det behöver absolut inte vara fel att köpa H&M i dag.

”Glansdagar är förbi”

Nordnets sparekonom Joakim Bornold är inne på att H&M kommer att få stora problem att komma tillbaka till den tillväxt och de tidigare vinsterna som levererats.

Jag tror att H&M:s glansdagar är förbi, säger han.

Joakim Bornold ser däremot ingen anledning att släppa aktien helt. Chansen att hämta in onlinehandelsunderläget existerar, trots att det finns många konkurrenter att slåss om kunderna med, enligt honom.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.