Aktiespararna

Trots tuffa tider – allt fler sparar hållbart

Av Elin Hanspers
20 oktober 20231 min lästid
Intresset för att spara hållbart har ökat - trots att det råder ekonomiskt tuffa tider. En av anledningarna är möjlighet till avkastning.

Över 40% av fondspararna uppger att de placerar sina pengar i fonder som aktivt bidrar till en hållbar utveckling i samhället. Det är en stor ökning från 2017, då 25% uppgav att de sparar hållbart. Även jämfört med 2021 är det allt fler som uppger att de sparar hållbart. Det skriver Swedbank, baserat på en undersökning från Kantar Sifo.

Möjlighet till avkastning

Den främsta anledningen som fondspararna uppger för att spara hållbart är att man vill påverka utvecklingen mot en bättre värld och att man vill undvika att pengarna placeras ohållbart eller oetiskt. Dock ser många även en möjlighet till högre avkastning genom det hållbara sparandet.

”Möjligheten till avkastning kan också vara en av anledningarna till att intresset för att placera sina pengar utifrån särskilda hållbarhetkriterier ökar, trots att många har en betydligt kärvare ekonomi nu än för några år sedan. Företag som har hållbarhet högt upp på agendan är sannolikt de som kommer fortsätta utvecklas och växa. Det innebär att det som är långsiktigt hållbart också blir långsiktigt lönsamt. Det är bra både för plånboken och för planeten”, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom i ett pressmeddelande.

Dela med dig