Aktiespararna

Trotsar ovissheten – banker toppar köplistan: ”Doftar fyndläge”

Av David Flatbacke-Karlsson
29 november 20193 min lästid

Småspararna köper bankerna

Swedbank (https://old.aktiespararna.se/popin/105) och SEB (https://old.aktiespararna.se/popin/342) pressas av penningtvättsanklagelser.
Men det hindrar inte mindre investerare från att investera i aktierna, visar en genomgång av Avanza.
– Spararna gillar att köpa nedslagna aktier, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

Swedbank (https://old.aktiespararna.se/popin/105) och SEB (https://old.aktiespararna.se/popin/342) tillhör de klart mest köpta aktierna bland Avanzas sparare i november, skriver nätmäklaren i ett pressmeddelande.

Båda bankerna har motiga kursutvecklingar i färskt minne.

Swedbank (https://old.aktiespararna.se/popin/105) har sedan länge utretts på grund av misstankarna för inblandning i penningtvätt i Baltikum medan samma oro spridit runt SEB (https://old.aktiespararna.se/popin/342) sedan nyheten om att Uppdrag Granskning kontaktat banken och sedan sänt ett program om samma typ av misstanke.

Det har skrivits otroligt mycket om storbankerna på kort tid. Jämfört med många andra sektorer är bankerna påfallande billiga. Men det är också billigt av en anledning, säger Christoffer Ahnemark.

Spararna lastar SEB (https://old.aktiespararna.se/popin/342), men ratar Nordea visar statistik från Avanza

Vad gör bankerna till populära investeringsobjekt trots riskerna?

- Snabba nedgångar brukar locka småsparare. Många verkar tycka att kursrasen doftar fyndläge, säger Ahnemark och utvecklar:

- Allt beror naturligtvis på tidshorisont, men det är en riskabel strategi att jonglera med fallande knivar. Osäkerheten är stor, inte minst gällande eventuella bötesbelopp i spåren av penningtvättshärvan, fortsätter analytikern

Kupongen närmar sig

Bland andra aktier på Avanzas köplista i november går nischbankerna Resurs och Hoist att hitta.

SEB (https://old.aktiespararna.se/popin/342) och Swedbank (https://old.aktiespararna.se/popin/105)s storbankskonkurrent Nordea tillhör dock bland mest frekvent sålda aktierna.

- Utdelningssäsongen är i antågande. Vi vet redan att kupongerna kommer att hyvlas i högutdelare som Nordea och Swedbank (https://old.aktiespararna.se/popin/105). Spararna verkar mindre trogen Nordea jämfört med SEB (https://old.aktiespararna.se/popin/342) och Swedbank (https://old.aktiespararna.se/popin/105), understryker Christoffer Ahnemark.


Dela med dig