Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-23

Trött på högt courtage? Håll ut!

wysiwyg_image

ANALYS: JP Morgan sänker sitt courtage till noll. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan vi får se helt avgiftsfri aktiehandel i Sverige, skriver Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.  

JP Morgan, USA:s största bank, skakade om privatmarknaden för aktiehandel i veckan.  Banken sänker sitt courtage (den avgift som utgår vid köp och försäljningar av aktier) till noll.

 LÄS OCKSÅ: Dags för väljarna att dra sina egna slutsatser

Banken lanserar två varianter. Den första som riktar sig till småsparare kräver ett kapital på omkring 150 000 kronor och ger 100 gratisaffärer per år. Variant två ger tillgång till ett obegränsat antal aktieaffärer som är gratis, men kräver ett depåvärde på runt 1,5 miljoner kronor.

Intressant är också att JP Morgan erbjuder sina privatkunder att ta del av investmentbankens aktieanalyser, vilka tidigare enbart gått till institutionella investerare. Enligt JP Morgan kommer alla kunder få analyserna samtidigt. Detta är en tydlig konkurrensfördel jämfört med nätmäklarna, som saknar analysavdelningar.

LÄS OCKSÅ: Regeringen måste lämna besked om sparskatten

JP Morgans, som har över 60 miljoner kunder, förändring av courtagestrukturen sätter ett hårt tryck på de renodlade amerikanska nätmäklarna, till exempel Charles Schwab och E-trade som redan pressats hårt av sjunkande courtagenivåer. För ett par år sedan lanserades en ny gratis aktiehandelstjänst av nykomlingen Robinhood som satte skräck i branschen, och förnyade prispressen. Nykomlingen har på drygt 3 år fått 5 miljoner kunder.

Att USA:s största bank ger sig in i striden om aktiekunderna lär leda till konsolidering i industrin, och att fler storbanker tvingas sänka sina courtagenivåer.

För JP Morgan betyder lanseringen inget större intäktstapp. Banken har tidigare inte fokuserat på aktiehandel för privatmarknaden. Däremot hoppas sannolikt JP Morgan på att den förändrade courtagestrukturen ger positiva effekter inom andra områden, till exempel lån och andra sparprodukter.

LÄS OCKSÅ: Centralbanken kan krascha börsfesten

I Sverige har storbanken Nordea gett sig på privatmarknaden via lanseringen av Nordea Investor för en tid sedan. Banken sänkte sitt aktiecourtage till, för svenska förhållanden, låga 6 punkter för alla kunder oavsett storlek på portföljen. Detta har inte hittills fått någon efterföljare, men det är sannolikt bara en tidsfråga innan vi får se helt avgiftsfri aktiehandel även i Sverige.

Claes Folkmar

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.