Aktiespararna

Truecaller minskar omsättning och rörelsevinst

Av Finwire
11 maj 20232 min lästid
Kommunikationsappen Truecaller redovisar en omsättning som var lägre än väntat under första kvartalet. Det justerade ebitda-resultatet var strax över förväntningarna.

"Under kvartalet fortsatte antalet användare att utvecklas positivt. Tillväxten var något svagare i början av året men ökade mot slutet av kvartalet. Den starkare tillväxten har fortsatt in i det andra kvartalet och under april nådde vi en ny milstolpe när vi passerade 350 miljoner månatliga användare", skriver vd Alan Mamedi i rapporten.

Omsättningen sjönk 2,8 procent till 387,1 miljoner kronor (398,3). Utfallet kan jämföras med Modular Finance analytikerkonsensus som låg på 409.

Annonsintäkterna var lägre medan prenumerations-intäkter och intäkter från Truecaller for Business ökade.

Justerat ebitda-resultat uppgick till 150,0 miljoner kronor (181,4), väntat 148, med en justerad ebitda-marginal på 38,7 procent (45,5).

"Att redovisa den typen av lönsamhet i det säsongsmässigt svagaste kvartalet där intäkterna pressas av den globala makroekonomin visar på den starka underliggande lönsamhet som finns i vår affärsmodell", noterar Mamedi.

Bolagets underliggande kostnader minskade med 20 procent jämfört med fjärde kvartalet.

Rörelseresultatet blev 139,8 miljoner kronor (175,5). Rörelsemarginalen var 36,1 procent (44,1).

Resultatet efter skatt blev 109,1 miljoner kronor (133,7).

Resultat per aktie hamnade på 0,30 kronor (0,34).

I bolagets senaste rapport flaggades det för att den rådande makroekonomiska osäkerheten förväntas påverka annonsmarknaden negativt, åtminstone under första halvåret av 2023.

"Den försämring av efterfrågan vi såg under andra halvan av det fjärde kvartalet 2022 kvarstod under första kvartalet även om vi sett tendenser till förbättringar mot slutet av första kvartalet", kommenterar Truecaller-chefen. Andra kvartalet uppges ha inletts mer positivt med enskilda dagar som nått nya rekordnivåer för annonsintäkter.

Marknadsnyheter

Dela med dig