Aktiespararna

Trump kan knappast bomba fram uppgång

Av Redaktionen
19 maj 20174 min lästid
På kort tid har USA:s president Donald Trump bytt fot i flera viktiga frågor, vilket snabbt har satt sina spår på börsen. Hela den uppgång som skapats sedan Donald Trump valdes till president i november riskerar nu att försvinna.

Tydligast syns detta ännu så länge på räntemarknaden där räntorna nu åter backar tillbaka mot de nivåer som rådde innan Trump tillträdde som president.

Detta är ett tydligt tecken på att marknaden börjar bli osäkrare om konjunkturen i USA. Detta tillsammans med sämre inkommande data och oro i Europa bäddar för att kommande månader kan bli stökiga på börsen.

Den märkligaste omsvängningen under Trump måste vara hans attack mot Syrien och därefter att han släppte bomben MOAB över Afghanistan. Udden i båda dessa attacker måste vara riktad mot Nordkorea.

Ifrån att ha varit en presidentkandidat som argumenterat emot USAs inblandning militärt till att plötsligt engagera sig militärt på minst två, troligen tre fronter, är häpnadsväckande. Men en president som möter motgång på hemmaplan, kan lätt engagera sig internationellt för att visa handlingskraft!

Även om Trump börjar bomba för att vända opinionen i USA, kan han ändå inte bomba aktiemarknaden åt rätt håll. Krig betyder nästan alltid osäkerhet, minskad handel och ökade riskpremier. Det är för att parafrasera Trump: Sad. Very sad. Bad for all people.

För börsen som helhet är detta tydliga signaler på att nya vindar kan blåsa snart. Hela verkstadsindustrin har gått starkt på förhoppningar om nya investeringar i infrastruktur. Skanska har särskilt gynnats då bolaget har stor exponering mot USA. Men om Donald Trump inte ens lyckas få igenom en ersättning till Obamacare i USAs kongress – hur ska han då kunna få igenom skatte­sänkningar, satsningar på infrastruktur eller ens en mur mot Mexiko?

Banker i USA har gått starkt på förväntningar om högre räntor. Men om Trump inte får sin vilja igenom, så finns det ingen större anledning för Fed att höja räntan. Det innebär att alla prognoser som ligger i marknaden om att Fed ska höja räntan minst två gånger i år och att räntan ska upp mot 3 procent i USA kommer att komma till skam.

Den sektor som går starkast just nu är fastighetssektorn i USA som gynnas av låga räntor.

Den ränta som kan dra iväg är nog snarare i Europa. Den är artificiellt låg jämfört med i USA då ECB håller nere räntorna i hela Europa. Frågan är hur länge den politiken håller när EU-samarbetet börjar luckras upp?

Marknaden andades visserligen ut efter beskedet om Emmanuel Macrons övertag mot Marine Le Pen i den första valomgången i Frankrike. Men det återstår att se vilken maktbas som den nya presidenten får i parlamentsvalet i juni. Om Macron vinner är det i alla fall ett bakslag för Storbritannien, eftersom han kan stärka EU:s makt i brexitförhandlingarna.

Som ytterligare orosmoment kommer nu även Storbritannien att gå till omval i juni då Theresa May vill ha ett starkare mandat i EU-förhandlingarna om Brexit. Även om hon leder starkt just nu, kan mycket hända under våren.

Så inte nog med att vi nu lämnar den bästa tiden på året, säsongsmässigt. Nu drar det ihop sig till val i flera länder i Europa där det franska presidentvalet och nyvalet i Storbritannien är de viktigaste omröstningarna. I USA säger man ”Sell in May and stay away”. Det kan vara en tes väl värd att begrunda just nu.

Vändningen uppåt efter en nedgång under våren brukar komma i september–oktober när de oroliga sommarmånaderna lagts till handlingarna.

Dela med dig