Aktiespararna

Trump styr börsen – och börsen styr Trump

Av Redaktionen
19 april 20184 min lästid

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 3 2018.

Det är svårt att förstå Donald Trump från ett svenskt perspektiv. I Sverige råder konsensus om hans dålighet och det är ytterst få som försvarar honom. I USA är det hela 55 procent av de tillfrågade i Gallups opinionsundersökningar i USA som tycker att han gör ett dåligt jobb. Men det är också 40 procent som tycker att han gör ett bra jobb!

Gallup gör dessa löpande. Den i Sverige så enormt hyllade president Obama hade faktiskt samma nivå som Trump har i dag efter sina första två år vid makten.

Efter sitt utspel om importtullar ser dessutom trenden ut att vara i stigande för president Trump. Det Trump gör är exakt detsamma som president Georg W Bush gjorde efter sina två år vid makten. I höst är det nämligen mellanval till amerikanska kongressen. Och inför detta omval måste presidenten engagera och aktivera väljarna på nytt för att inte tappa majoriteten i kongressen.

Georg W Bush gick mycket hårdare fram än Trump hittills har gjort och lade 30 procent tull på allt stål under en treårsperiod. Europa och Asien svarade med egna tullar som riktade sig mot Bush valdistrikt, bland annat tullar på apelsinjuice, det vill säga riktat mot valkretsen Florida.

Dessutom stämde man USA inför WTO och vann dessa processer för att USA inte kunde visa att stål­priserna var i stigande när tullarna infördes.

Donald Trump är en slugger. Hittills har tullarna skapat oändligt många rubriker men ingen ser att de kommer att få några egentliga ekonomiska effekter. Och Europa har svarat med eventuella tullar på helamerikanska produkter som motorcyklar från Harley Davidson, Bourbon whiskey och jeans, vilket inte heller kommer att synas i handelsstatistiken.

Trumps väljare finns på landsbygden med stor tyngd i det så kallade rostbältet. Trump vill framstå som att han kan få fart på den gamla amerikanska industrin igen. Det känns väldigt förlegat när de nya jobben skapas inom Google, Apple, Facebook, Uber, Airbnb och Netflix. Den nya industri ritar om grunderna för våra beteenden och skapar värden som inte är förankrade i den verklighet vi levde i för blott ett par decennier sedan.

Varför bryr sig då Trump om den gamla basindustrin? Förmodligen endast för att det är där hans väljare finns. Men är han smart så låter han handelstullarna stanna vid symbolfrågor. Europa och Asien ser inte ut att trumfa hans tullar utan svarar med samma mynt – symbolfrågor.

Georg W Bush gick hårdare fram och börsen backade med 30 procent i oro för att hela världsekonomin skulle gå i baklås.

Donald Trump verkar ha börsen som främsta värdemätare på sin framgång. S&P 500 har stigit med 28 procent sedan han tillträdde. En börsnedgång i Bush storleksordning riskerar att radera ut denna uppgång och mer därtill.

Det är inte bara oron för världskonjunkturen som kommer att slå till som en broms för börsen. Tullarna är ju en slags skatt som ska betalas av någon, ytterst av konsumenterna. Det kommer att skapa stigande priser, det vill säga inflation. Stigande inflation kommer ge stigande räntor, vilket i sin tur kommer att hämma börsen. Det mesta talar därför emot ett eskalerat handelskrig.

Det gäller bara att konsensus i Sverige har fel om Trump. Bakom alla märkliga beteenden, alla märkliga utsagor och åsikter så finns det i alla fall någon sorts rationellt tänkande där börsutvecklingen kommer att vara avgörande för utkomsten.

Trump verkar ha börsen som främsta värdemätare på sin framgång.

Dela med dig