Aktiespararna

Trumps förklaring till handelsretoriken – börsen: ”Kunde haft bättre marknad”

Av David Flatbacke-Karlsson
23 juli 20182 min lästid

Att aktiemarknaden har gått starkt sedan tillträdet som president ger Donald Trump förutsättningarna som krävs för att agera mot Kina och andra länder.
– Det är rätt läge, säger han till CNBC.

Donald Trump gick segrande ur striden med Hillary Clinton och vann kampen om att bli amerikansk president den 8 november 2016.

Sedan dess är börsindex S&P 500 upp omkring 31 procent.

Framfarten innebär att möjligheterna blir större för att kunna trappa upp sin retorik mot Kina och andra länder i vad som kan bli ett fullskaligt handelskrig, enligt honom själv.

– Det är helt rätt läge. Vi blir utnyttjade och jag tycker inte om det, säger Donald Trump till CNBC.

S&P 500 har dock inte utvecklats lika bra under 2018. Index har stigit runt 5 procent. Att klättringen har avtagit kan till viss del förklaras av tullarna som Donald Trump infört, bland annat på import av stål- och aliminium, mot allra främst Kina.

– Jag skulle kunna ha en ännu bättre aktiemarknad. Den kunde ha ökat med 80 procent (sedan dagen han valdes in) om jag inte ville göra så här.

Öppnar för ytterligare tullar

Totalt har Donald Trump infört tullavgifter på runt 34 miljarder dollar på olika former av produkter från Kina. Nationen i öst har svarat med samma medicin.

2017 hade USA ett handelsunderskott på rekordhöga 375 miljarder dollar gentemot Kina. Donald Trump tvekar inte att sätta ytterligare tullar i bruk om så skulle behövas.

– Jag är redo att ta det till 500, säger Donald Trump till CNBC.

Det är en referens med hänvisning till de 505 miljarder dollar som USA:s varuimport från Kina uppgick till förra året. USA exporterade i sin tur varor för 129 miljarder dollar i motsatt riktning, uppger CNBC.

Dela med dig