Aktiespararna

Tuff duell i het sektor

Av Carl-Henrik Söderberg
25 maj 20227 min lästid

Marknadsläget

Det är helg. Börsen är stängd. Det är skönt för börsen har onekligen varit orolig i år och inte minst efter Ukrainakrigets uppblossande, mer allmän osäkerhet, stigande inflation, högre räntor och pessimistiska konjunkturprognoser.

Stockholmsbörsen har blivit en ”björnmarknad” efter att ha backat mer än 20 procent. Kraftiga kursrörelser i enskilda aktier har närmast blivit regel under enskilda börsdagar och det också utan nyheter från eller om bolagen.

Men allt har inte gått illa. Till vinnarna hör råvarubolagen. Energibolagens förtjänster märker vi alla i vardagen.

I USA har bensinpriset stigit med 50 procent på ett år till $4,70/ gallon och närmar sig alltså hemska $5. Omräknat till liter blir det $1,30 och räknat i kronor 12,80. Ungefär hälften av vad vi betalar alltså och det beror främst på moms och bensinskatt.

Bensinpriset har lett till utbrett missnöje också i USA. Det påverkar Joe Bidens popularitet även om han givetvis inte tar ansvar för det efter bara ett drygt år vid ratten.

Oljepriset är onekligen jobbigt, men högre pris är ju bra för aktieägare och oljebolag. Den som köper oljeaktier tjänar och den som kör mycket bil förlorar. Den som gör bådadera är både vinnare och förlorare. Gungor och karuseller är inte dumt.

Två billiga oljeaktier

Vi har tittat lite på två billiga oljeaktier: Enquest, verksamt på Nordsjön och i Malaysia, och Tethys, verksamt i Oman. Enquest är en av årets få kursdubblare. Tethys är upp 30 procent till 80 kr, plus 2 kr i utdelning som redan betalats ut.

Enquest har länge varit hög- eller överbelånat och fick givetvis bekymmer 2020 då oljepriset rasade. Det hankade sig upp till dryga $50/fat i slutet på 2020 och toppade över $80 i höstas vilket var en viktig komponent i stigande inflationssiffror.

När Ukrainakriget bröt ut hoppade oljepriset över $110 för att sedan falla tillbaka lite och nu är vi där igen ($115).

Att förutspå oljepriser är inte lätt. I en svagare världsekonomi kan priset komma ned. Fred i Ukraina lär också sänka oljepriset men det ser inte ut att ligga i närtid.

Tethys – utdelningar i kubik

Oljebolagen rapporterar i dollar. Tethys är ändå lätt att räkna på. Ifjol blev vinsten per aktie $0,51 eller cirka 4,50 kr. Nettokassan vid årsskiftet var $68 miljoner eller 19 kr per aktie.

I Q1 blev vinsten per aktie $0,30 med ett realiserat oljepris på $80 (jmf med $63 helåret 2021). Kommande kvartal lär vinsten bli väsentligt högre. Vi siktar, försiktigtvis, på ett helårsresultat på lägst $2 eller 20 kr per aktie. Hänsyn har tagits till att produktionsprognosen i Q1-rapporten för helåret sänkts med 4 procent.

Låg värdering

Vid aktuell kurs 80 kr är alltså p/e-talet 4. Här finns dock 5 kr i ”utdelning” kvar i form av emitterade inlösenaktier som skiljs av den 1:a juni. Därefter återstår 75 kr.

Tar vi också hänsyn till strax aktuell (prognos halvårsskiftet) nettokassa på $50 miljoner eller 15 kronor per aktie, som ju skulle kunna skiftas ut med jämna mellanrum, är vi nere på 60 kr. Det justerade p/e-talet är 3. Företagsvärdet (börsvärde +/- nettoskuld/-kassa) ställt mot rörelseresultatet ligger också på 3.

Står sig oljepriset över $100 (och dollarn uppemot 10 kr) är alltså aktuellt börsvärde eller aktiekurs tillbaka i hamn på tre år för den lite spelglade aktiespararen. Går det vägen kan bilkörning på bensin, diesel och givetvis el, netto bli helt gratis.

Väldigt höga utdelningar

Nu räknar vi på bränslekostnad 15 kr milen (0,7 liter per mil) och 2000 mil per år i tre år. Det blir hiskeliga 90 000 kr. Den som satsar 90 000 kr här tjänar lika mycket på tre år. Detta i form av utbetalda utdelningar och givet att aktuell aktiekurs står sig. Sistnämnda håller om utsikterna för 2025 är hyfsade (oljepris, reserver och produktion).

De smått astronomiska utdelningarna förutsätter att aktuella oljepris består. Går det inte hela vägen är det inte lika roligt som aktiesparare men då beror det nog på lägre milkostnader (oljepris och/eller dollar).

Enquest – utan utdelning men potential

Enquest är alltså knepigare att räkna på. Här blev bruttoresultatet ifjol $358 miljoner, finansnettot minus $228 miljoner och vinsten efter skatt $377 miljoner eller $0,20 per aktie som vid årsskiftet handlades till 2,30 kr. Den höga vinsten förklarades av allehanda extraordinära intäkter eller värdeförändringar inklusive positiv skatt.

Nettoskulden låg på $1222 miljoner vid årsskiftet och börsvärdet på $480 miljoner. I bokslutsrapporten som kom i slutet på mars nämndes att nettoskulden per 28 februari sjunkit med $132 till $1090 miljoner. Till aktuell aktiekurs 4,40 kr har vi ett börsvärde på $860 miljoner. Med hög skuldsättning behöver Enquest skydda sig för eventuella oljeprisfall genom termins- och optionsaffärer som gör att runt halva årsproduktionen säljs ”billigt” för typ $75.

Det är hur som helst ett rejält lyft i ordinarie resultat på gång här och med positiva kassaflöden lär nettoskulden kommande månader sjunka i stil med årets första månader. Dyra lån kommer att förtidslösas vilket är bra men blir extrakostnader i resultaträkningen.

I måndagens (23:e maj) så kallade uppdatering rapporterades att nettoproduktionen under januari -april legat på 50 361 fat per dag och för helåret 2022 förväntas produktionen ligga på 44 – 51 000 fat/dag. Allt ser ut att gå enligt plan. Trista oljekällor läggs ned och piggare förvärvades billigt ifjol då produktionen blev 44 415 fat/dag.

Här publiceras rapporter bara halvårsvis. Nästa rapport (med omsättning, resultat osv för januari – juni) kommer inte förrän den 6:e september. Den lär bli bra och det är nog inte så dumt att köpa aktien före dess. En vinst per aktie för 2022 i stil med fjolårets kan komma att ligga i korten. Vi har då EV/Ebit på knappa 3 och ett lägre p/e-tal än för Tethys. Men i skumpiga börstider är det kanske inte bråttom. Intresset lär väckas när halvårsrapporten närmar sig. Vårt mer kortsiktiga tips är att nu behålla Enquest.

Vid ratten

I det finansiellt säkrare kortet Tethys ser vi köpläge bums och senast på tisdag (31 maj) för att casha hem 5 kr i ”utdelning” eller 6,4 procent.

Vi kör vardera över 100 mil nu i Kristi himmelsfärdshelgen. Att på macken kunna se fram emot den slanten vore inte dumt. Detsamma gäller eventuella extrautdelningar senare i år och en stor peng nästa vår.

Några förändringar i Korta portföljen kan vi inte praktiskt göra denna torsdagshelg. Nästa vecka, inför sommarens semesterresor eller senare, har vi två spännande oljeaktier som skulle kunna platsa i portföljen. Det ger riskspridning men vi behöver då knuffa ut en aktie där vi inte är lika hoppfulla. Vi får se.

Calle & Daggen

Dela med dig