Aktiespararna

Tuffa tider? Fortsätt att månadsspara på börsen

Av Kima Edell
20 oktober 20233 min lästid
"Jag fortsätter ändå att månadsspara", skriver Aktiespararnas Kima Edell.
Man vänder på varenda krona, det är en sak som är säker. Varje månad kräver lite mer ansträngning. Jag fortsätter ändå att månadsspara.

Jag har valt att behålla mitt månadssparande just för att min långsiktiga plan inte ska sabbas. Jag har sedan två år tillbaka satt autogiro till mitt ISK som jag har på en digitalbank.

Rent krasst så skulle jag behöva pengarna för att klara av räntehöjningarna men jag har bestämt mig för att mitt långsiktiga sparande är viktigast för mig. Det är inget som jag kommer att tumma på. Jag får ta ett extrajobb om det krisar. Man ska absolut tänka på vad man kan skära ner på och vad man kan spara in på. Men underskatta INTE effekten av att du kanske kan jobba lite mer och få in några extra tusenlappar.

Varje krona betyder något

Till dig som tänker att du ”bara” kan spara 300 kr i månaden och att det inte ger något vill jag säga att du ska se värdet i varje liten krona som du sätter in för att få en fin buffert framåt. Oavsett om det är långsiktigt eller kortsiktigt är allt sparande bra. Sedan det viktigaste, det är ALDRIG försent. Tro mig - jag var över 40 år när jag började.

Du kan ju googla digitalbank… Men här kommer tre förslag för att vara transparent: Avanza, SAVR, Nordnet

Så här gör du för att fondspara

Gör så här:

Välj en digitalbankÖppna ett ISK Se vilka fonder som är populärast. Om du är helt ny som investerare är det svårt att leta alternativa fonder och då är ofta topplistorna bra - med låga avgifter och ok avkastning. Dubbelkolla gärna vilka aktier som finns i fonden, och om du kan stå för dessa. Sedan är det bara att trycka på ”KÖP-knappen” så länge du har fört över pengar från ditt lönekonto går köpet snabbt och enkelt.

Om du sparar långsiktigt behöver du inte gå in och kika varje dag. Det kommer säkert vara rött vissa dagar, inte för att du är arg utan för att börsen markerar dåliga dagar med rött. Få inte panik. Världen är orolig just nu men det kommer att stabilisera sig. Trots att både covid och finanskrisen har härjat i världen så ligger den genomsnittliga årliga avkastning på börsen på cirka 7%. Det är bra!

Du kommer få dina fondköp på din deklaration och ISK-skatten dras automatiskt så det är megasmidigt.

Höga marknadsräntor pressar

Vill man fördjupa sig i börsen upp- och nedgångar kan man till exempel läsa den här artikeln, där min kollega förklarar varför denna vecka går i rött.

Det är alltså framförallt högre långa marknadsräntor som pressar börserna nu.

Nya tag nästa vecka och inget att vara orolig över. Jag kommer att föra över pengar till mitt ISK som vanligt.

Bli medlem hos oss

Aktiespararnas portföljer och aktieanalyser slår i genomsnitt börsen, så om jag var du skulle jag bli medlem för att kunna ta del av allt detta. Bra är också att vi är det billigaste alternativet för den som vill ha initierade ekonominyheter, råd och tips.

Trevlig fredag

Kima


Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Spara smartKrönikor

Dela med dig