Aktiespararna

Turbulent i portföljen? Så tänker förvaltaren

Av Redaktionen
8 mars 20224 min lästid

Krönika skriven av Jonas Olavi, allokeringschef och fondförvaltare på Alpcot.

Vikten av välinformerade beslut

Att handla med aktier professionellt handlar om att fatta välinformerade investeringsbeslut. De allra flesta som förvaltar en fond utgår från ett visst antal grundprinciper som kan skilja sig mellan förvaltare och fondtyp. Anledningen till det är att förvaltare vill undvika att ta förhastade beslut, ta kontroll över känslorna och leverera det man sagt.

En fondköpare bestämmer själv om fonden passar i portföljen och när fonden ska köpas eller säljas.

Fondförvaltaren tar i stället beslut om vilka aktier som ska ingå i fonden. I tider av turbulens och stora rörelser kan givetvis både strategi och aktieval ifrågasättas.

Fundera igenom strategin

Utifrån mitt eget perspektiv kan det kännas tungt när jag har lagt ned mycket tid på att forma en portfölj som sedan inte utvecklas som jag har bedömt. Det viktiga då är att inte sluta agera utan att fundera igenom strategin och gå igenom de aktieval som har gjorts tidigare.

Aktier som faller i värde borde ju enligt logikens lagar vara ännu mer köpvärda än innan fallet, så länge som det inte beror på att bolaget har hamnat i svårigheter.

I globalfonden som jag förvaltar har jag omkring 70 innehav, vilket innebär att jag har skapat en medveten konstruktion där mina mindre lyckade investeringar inte ska kosta så mycket om de börjar gå åt fel håll. Fäblessen i marknaden ändras kontinuerligt och en viss typ av aktier kan vara mer inne än andra under perioder.

"Trapporna upp men hissen ned"

När de slutar att vara inne går det ofta fort nedåt. Det har vi sett i år bland fjolårets vinnare på Stockholmsbörsen. Det brukar ju raljeras om att man tar trapporna upp men hissen ned. Men det är ju just vid stora rörelser som ens val prövas på allvar. Hemläxan att göra är att bedöma om aktierna faller för att något hänt i bolaget, om det beror på förändrade preferenser eller om det beror på flöden och sentiment.

Under mina 25 år i branschen har jag tvivlat på min metod, mitt urval och min tajmning många gånger. Men jag har mognat med åren och fått ett antal insikter. Ingen har alltid rätt. Det blir sällan så bra som vi hoppas, men inte heller så illa som vi har befarat. Det finns alltid aktier som stiger, oavsett hur börsen går.

Kan man lista ut vilken konjunkturfas som gäller och vilka teman som är viktiga just nu förbättras chanserna att göra rätt.

Teknisk och fundamental styrka

Eftersom jag jobbar utifrån momentumprincipen, i betydelsen riktning, hjälper mitt strukturerade arbetssätt mig att både identifiera bolag som är inne i en förstärkningsfas och de bolag som tappar sin styrka. Ibland är det fundamental styrka, ibland är det teknisk styrka.

Fundamental i betydelsen att vinsterna kanske inte längre ökar i samma takt som tidigare, att bolagets rapportresultat inte längre överraskar eller att bolaget kanske inte kan eller hinner föra kostnadsökningar vidare till kunderna med marginalpress som följd.

Teknisk i betydelsen att aktien inte längre utvecklas relativt sett bättre än jämförelseindex.

Då ska man sitta still i båten

När något av detta inträffar är det dags att leta efter en ny kandidat. När kursrörelserna beror mer på sentiment är en lärdom att sitta still i båten och fundera en extra gång innan man eventuellt säljer. En snabb avstämning av den gratis tillgängliga CNN Business Fear & Greed Index är alltid nyttigt. När marknaden är i girighetsfasen ska man vara försiktigare medan möjligheterna främst uppkommer i rädslofasen.

Så var försiktig, så att det inte är dina aktier som säljs på rea till en fyndköpare.

Skribent: Jonas Olavi


Dela med dig