Aktiespararna

Två investmentbolag i snålblåst

Av Cristofer Andersson
1 december 20226 min lästid
Från vänster: VNVs vd Per Brilioth och Kinneviks vd Georgi Ganev .

En ny sorts cyklikalitet har manifesterats under det senaste decenniet – den onoterade marknaden har visat sig extra känslig för konjunktur, penning- och finanspolitik. Investmentbolag som har en stor exponering mot denna marknad har därför i år fått se sina substanser minska rejält. Vi tittar närmare på två av dem, noterade Kinnevik och VNV.

Kinnevik har bara en kassako
Kinnevik har gått från att först ha haft en relativ balans mellan noterade och onoterade innehav till att nu ha en majoritet i sistnämnda. Under de senaste åren har ledningen delat ut sitt innehav i dels Millicom, dels Zalando och MTG. Under en lång tid har dessa tillsammans med Tele2 varit bolagets kassakor, då deras utdelningar har bekostat andra investeringar. Sagt med andra ord har de varit en pålitlig bas i portföljen. Nu återstår enbart Tele2 som det utdelande bolaget.

2017 tillträdde Georgi Ganev som vd och med det började en omstrukturering att ske. Målet var att bli det ett europeiskt ledande investmentbolag med fokus på tillväxtbolag. De tre fokusområdena var och är än idag mot framför allt finansiella tjänster, humankapital och hälsvårdsektorn. Tema för samtliga är digitala affärsmodeller, där det finns stor skalbarhet. Ett nytt område har även tagit form – miljö och den gröna omställningen. Sistnämnda manifesterades med den relativt nya investeringen i H2 Green Steel.

Hög risk i substans och aktie

Kinnevik har just nu strax under 40 olika innehav och flera av dessa är olönsamma. Vidare bedöms deras affärsmodeller fortfarande vara i en tidig mognadsfas och historien visar att dessa ofta är i behov av allt från tillskott av kapital till ledningsstöd. Risken är således hög i bolagen och därmed i Kinneviks substans tillika aktie.

Exempel på innehavsbolag som under de senaste månaderna haft kapitalbehov är bioteknikbolaget Rescursions, som under oktober genomförde en nyemission. Vidare har Ganev tvingats öka än mer miljoner i det tyngda Babylon Health – ett innehav som inte rosat marknaden sedan dess SPAC-notering tidigare i år.

Stor kassa och en imponerande historik
Kinnevik har en stor kassa, 12,5 Mdr, per sista september, och får även utdelningar från Tele2, om än att dessa blir mindre då man under våren 2022 sålde av delar av innehavet. Kassan kommer behövas och rätt använd kan 2022 och de kommande åren visa sig ha varit ett perfekt köpläge. Emellertid vet vi inte och det slutar således med frågan om vilken tilltro man ska ge och sätta på ledningen.

Kassan är ett styrketecken och det är även bolagets historik, vilket har synts i substansvärdets och aktiens historiska utveckling. Emellertid måste det tas i beaktande att den historiken kommer från en tid då många makroekonomiska stjärnor stått rätt på himlen.

VNV delar mycket med Kinnevik
Ytterligare ett bolag som är exponerat mot den onoterade marknaden är VNV Global och precis som hos Kinnevik har de fått se sin substanspremie förvandlas till en substansrabatt. Per det tredje kvartalet var substansen, mätt i USD, ned med 50%. Mätt i SEK är nedgången något mer måttlig: -30%.

Onoterade innehav bedöms ha framtiden för sig. Detta låter bra och troligtvis kommer det också materialiseras, men det finns också ett ”men”. Detta ”men” har redan nu visat sig i ovan nämnda Babylon Health, vilket är ett innehav de delar med Kinnevik. Utvecklingen sedan dess? -94%

Många av innehaven befinner sig i en tidig fas i sin etablering och kommer behöva såväl kapital- som kompetenstillskott. Att ha VNV som största eller bland de största ägarna är då positivt, framför allt då kassan är stark och pro forma ligger på 117 miljoner dollar.

Erfaren vd
Per Brilioth, VD sedan flera år tillbaka, är erfaren och har en imponerande historik. I bagaget har han såväl lyckade investeringar som mindre lyckade. Han vet vikten av långsiktighet och manar till lugn under dessa tider. ”[… när] du får en känsla av extrem osäkerhet är det oftast dags att investera, så har det varit i varje kris eller nedgång som jag har sett. Det är svårt att tajma den exakta botten men möjligheterna är stora”, skriver han i bolagets senaste kvartalsrapport.

VOI och Gett i portföljen

VNV:s portfölj består av över 10 bolag, där två av de största innehaven är VOI, delningstjänst för elscootrar och cyklar i och Gett, SaaS-tjänst för marktransport för företag. Samtliga växer men möter också hård konkurrens. VOI möter såväl nationell som internationell konkurrens från bland annat Bird och Wheel labs. Vidare är hela sektorn utsatt för eventuella och relativt snabbt insatta politiska regleringar.

Beträffande Gett hänger mycket på att konkurrenterna inte lanserar en liknande, bättre produkt och samtidigt drar fördel av sin storhet och därmed skalbarhet. Att skapa och sedan vidmakthålla infrastruktur, handelsrutter, kontrakt et cetera tar tid att bygga upp och när väl dessa är på plats är det svårt för andra att penetrera. Det är därför stora, globala bolag såsom UPS, Fed Ex och Deutsche Post (DHL) fortfarande dominerar sektorn.

Framtiden osäker
Just nu tas det värsta ut på förhand och således ska allt räntekänsligt och alla bolag som är olönsamma handlas ned.

Marknaden är rädd för att den höga inflationen och de höga räntorna är här för att bestå, eller åtminstone vara kvar under en lång tid. Fram tills att sikten blir klarare kommer Kinnevik och VNV handlas med en stor rabatt. Mycket handlar om förtroende för ledningarna i respektive bolag och att de kan navigera genom de stormar som just nu blåser.


Dela med dig