Aktiespararna

Två köpvärda aktier enligt tidningarna

Av Nyhetsbyrån Direkt
11 januari 20213 min lästid
Ett bolag inom flygbranschen med tillväxtpotential och ett bolag med tre förvärv i ryggen bör kunna återhämta sig i år.

För den som inte är flygrädd kan en post i CTT Systems som levererar fuktkontrollsystem till flygindustrin vara värt att överväga.

"Tillväxtpotentialen på sikt" lockar, skriver Affärsvärlden i en analys i det senaste numret och spekulerar även i huruvida CTT kan vara en uppköpskandidat för flygkomponenttillvekaren Rockwell Collins.

Penetrationen för produkter som kontrollerar luftfuktighet är å andra sidan låg och CTT har i det närmaste en monopolställning inom sin nisch. Flygbolagens flottor är dessutom i behov av modernisering, men ledtiderna för nya plan är långa, påpekar Affärsvärlden.

Covid-19 kan även komma att öka behovet av "befuktning" eftersom den torra luften i flygplan ökar risken för sjukdomsspridning.

Bland riskerna nämns bland annat att det är svårt att spå flygindustrins utveckling de kommande åren efter pandemin där affärsresandet kan komma att minska med ökat distansarbete.

Det senaste året har kursen backat med 17,5 procent räknat på fredagens stängningskurs vid 158:40 kronor. De se senaste tre månaderna har dock aktien gått starkt med en drygt 30-procentig återhämtning.

LÄS ÄVEN: Optimism med tillväxt i sikte (https://www.aktiespararna.se/nyheter/optimism-med-tillvaxt-i-sikte) (För medlemmar)

DUNI

När världen under året börjar återgå till det normala bör också Duni återhämta det senaste årets kurstapp. Det skriver Dagens Industri och delar ut en köprekommendation med en "i varje fall" 20-procentig uppsida på ett års sikt.

Enligt analysen är Dunis kursmässiga avstånd till börsgenomsnittet under det senaste året 34 procent.

"Det är ett tapp som Duniaktien kan hämta igen när vi åter börjar resa och äta. Världen är inte där än, men till eller efter sommaren borde Dunis marknad förbättras betydligt när folk tar igen missade middagar och resor", skriver DI och fortsätter:

"När väl pandemin har lagt sig ligger Duni i startgroparna för en mycket intressant utveckling. Efter tre företagsköp på senare år har Duni skaffat sig en intressant affär i hållbara förpackningslösningar som växer kraftigt när kedjor byter ut plast mot fullt ut återvinningsbara material som sockerrörsbiprodukten bagass".

Di räknar med att Duni redan i år kommer att överträffa vinsten från 2019. Räknat på en förväntad nettovinst på 325 miljoner kronor i år värderas Duni till drygt 15 gånger vinsten.

"Det är inte farligt för ett bolag som i vanliga fall är konjunkturokänsligt och som i framtiden dessutom bör kunna växa snabbare än vad det historiskt har visat", heter det.

Dela med dig