Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-24

Två vägar till välstånd

wysiwyg_image

Vissa investerare anser att det bästa sättet att skapa tillväxt i en investeringsportfölj är att koncentrera sig på ett par investeringar. Ett fåtal större investeringar kan ge stor avkastning, men det innebär också större risker. 

Andra investerare förstår de latenta riskerna med att koncentrera sina investeringar och väljer istället att följa regler som att ingen enskild aktie i portföljen får överskrida fem procent av det totala innehavet. Även om vi inte rekommenderar investerare att använda godtyckliga och statiska tumregler anser vi att det är en bra idé för de flesta investerare att tillämpa de grundläggande diversifieringsprinciperna på sina portföljer. Låt oss titta närmare på de två olika investeringsmetoderna.

Läs också: "En framgångsrik investeringsstrategi blickar framåt, inte bakåt. Det är lättare sagt än gjort."

Jag är intresserad av att bli miljardär. Vad ska jag göra?

Vissa personer är inte som alla andra. De vill bli otroligt förmögna, och genom att koncentrera sina investeringar kan de nå sina mål. De flesta människor som i dag är extremt förmögna har blivit det genom att starta ett eget företag som de sedan aldrig släppt äganderätten till. Dessa investerare har inte samma diversifiering som en genomsnittlig investerare – åtminstone inte under företagets tidiga stadium. Personer som Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Carlos Slim (TelMex) och Amancio Ortega (Zara) skapade sina förmögenheter via sina företag.

Ett annat intressant exempel är Charlie Munger. Han blev inte förmögen genom att grunda ett företag, utan snarare genom att hjälpa en annan person att bygga upp ett företag: Warren Buffet. Munger blev rik genom att arbeta tillsammans med en företagsgrundare. Den här vägen till välstånd involverar också ganska hög koncentration. Samma sak gäller för företagsledare och personer i deras inre krets.

Hur man ska lyckas

I allmänhet tjänar personerna i dessa inre kretsar sina pengar genom att koncentrera sina investeringar i företaget de arbetar för. Detta kan dock vara förenat med risker, och för varje framgångssaga finns det otaliga misslyckanden. Hur många miljoner människor har satsat all sin tid, energi och sina besparingar på en enda investering, och förlorat allt? Det är omöjligt att göra en uppskattning. Om man bara tittar på miljardärerna och tror att man snart kommer att sälla sig till dem har man fallit offer för ett snedsteg som kallas överlevnadsbias (eller ”survivorship bias”).

Men många av dessa människor känner säkerligen till riskerna, oavsett om de blir förmögna eller inte. Och även framgångsrika människor gör stora misstag.

En annan väg till välstånd

För dem som inte vill ta sådana risker finns det ett annat sätt. Det är ett vanligare och mer traditionellt sätt. Det handlar om att leva sparsamt, ha ett välbetalt arbete samt att spara och investera på rätt sätt. Det här är inte alltid en spikrak väg till välstånd, och självklart involverar även denna metod vissa risker. Vissa som väljer den här metoden investerar inte på rätt sätt och tvingas kompensera genom att arbeta längre eller dra ner på sina utgifter. Eller så investerar de på rätt sätt, men värdet på investeringarna sjunker under en viss period eftersom investeringar med högre avkastning ofta har högre volatilitet på kort sikt.

Investerare som satsar på den här metoden bör göra raka motsatsen jämfört med de ovan nämnda miljardärerna. Satsa allt på många kort! Se till att du inte har för stora innehav av enskilda aktier eller inom enskilda branscher.

Logiskt tänkande

Ytterligare läsning"I politiken väger policy tyngre än personlighet"

Det här låter kanske logiskt, men många tänker aldrig så långt. Särskilt när personen i fråga arbetar för ett företag som erbjuder aktier som en del av ett kompensationspaket. Om du inte håller koll på dina investeringar kan det leda till att du ökar dina koncentrationsrisker. Femprocentsregeln som vi nämnde tidigare gäller även för aktier i det företag du arbetar för. När du investerar i ett företag som även betalar din lön ökar dina risker eftersom företaget kan gå i konkurs. Det här är en annan typ av koncentrationsrisk, men det är fortfarande en risk. Även om du gör ett bra jobb och känner dig säker på ditt företags framtida resultat så finns det många exempel på till synes stabila företag som snabbt och oväntat gått under, medan andra företag tappar marknadsvärde och tvingas säga upp anställda.

Femprocentsregeln, den gyllene regeln

Du kanske har hört uttrycket ”investera bara i företag du känner till”. Det här uttrycket kanske stämmer på din arbetsgivare, men om du inte sitter i företagsledningen så vet du förmodligen inte allt om företaget, oavsett hur länge du har jobbat där. Det är väldigt svårt att förutse när någonting är på väg att gå fel. Och även om du sitter inne på mycket information om företaget skulle du förmodligen inte kunna utnyttja den eftersom det kan innebära insiderhandel.

Lär dig av historien

Många investerare minns säkert det amerikanska företaget Enron. Företaget kollapsade efter att en massiv bedrägeriskandal uppdagades under björnmarknaden i början på 2000-talet. Många anställda på Enron hade ingenting med den ekonomiska skandalen att göra, men de såg ändå sina jobb och sina investeringar i form av Enron-aktier gå upp i rök. De som hade investeringsportföljer med mindre än fem procent i Enron-aktier klarade sig förmodligen bättre.

Till och med företag som inte går i konkurs kan gå igenom längre perioder av dåliga resultat. För stora investeringar i ett enskilt företag minskar din diversifiering och ökar dina risker. Ingenting kan skydda dig mot extrema händelser som leder till att ett företag kraschar. Ditt bästa skydd är de diversifieringsstrategier du anammar.

Summa summarum: Överväg att bli entreprenör om du siktar på att bli superrik. Eller hitta en entreprenör och ta jobbet som dennes högra hand. Men om du vill minska dina risker och fortfarande bli förmögen kan du nå dina mål genom att spara, diversifiera och komma ihåg femprocentsregeln.

 

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av den brittiska Financial Conduct Authority (FCA, referensnr 191609) och är registrerat i England (organisationsnr 3850593). Fisher Investments Europe Limited har sitt huvudkontor på 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited delegerar portföljförvaltningsfunktionerna till sitt moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är etablerat i USA och står under tillsyn av Securities and Exchange Commission i USA.

Att investera på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och avkastning kommer att variera i enlighet med de globala aktiemarknaderna och internationella valutakurser.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.