Aktiespararna

Tvärnit väntar i augusti

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
2 augusti 20186 min lästid
Allmän reflektion Korta Portföljen är tillbaka. Sommaruppehållet är över och vi är redo inför en spännande höst. Att hålla sig borta från börsen under en längre tidsperiod är en utmaning för oss. Självklart har vi tittat in då och då under semestern för att följa händelseutvecklingen i världen och läsa rapporterna. Samtidigt är det viktigt att få distans – från portföljen, marknaden, investeringsteser och sin vardag. Att byta miljö och testa på livet närmare naturen öppnar upp nya tankebanor och att vara i nuet skapar ett värde som är svårt att kvantifiera för välbefinnandet. Zen, som japanerna kallar det. Utöver den inre harmonin kan naturen vara både stillsam och våldsam. Likadant är det på aktiemarknaden. En till synes lugn och solig dag kan snabbt omkullkastas av mörka moln och ett oväntat åskoväder.

Där befinner vi oss nu

Efter börsuppgången under sommaren befinner vi oss just nu på mycket intressanta tekniska nivåer.

Vi har under en längre tid följt och noterat rörelserna i Stockholmsbörsens OMXSPI-index, särskilt hur nivån på 600 punkter har agerat ”tak”. Så fort denna nivå har nåtts har det gått fort på nedsidan.

Om historien är någon guide i sammanhanget – och givet dagens prissättning - står vi sannolikt inför en ny period av rutschkana ned. Nivån är självklart psykologisk, men det verkar finnas en cykel här.

Makrosidan oroar

Därtill har mycket hänt på makroområdet i sommar.

Kina har devalverat sin valuta återkommande gånger mot dollarn. År 2015 föranledde en kinesisk devalvering på runt 2-3 procent mot dollarn ett fall på S&P 500 med över 10 procent i augusti samma år.

Nu har kineserna devalverat med mer än 7 procent, medan marknaden knappt reagerat i USA. Åtminstone än så länge.

Handelskonflikten är sedan tidigare i rörelse och nya bud kommer dagligen.

En del bedömare har argumenterat för att Kina nu har börjat använda valutan som ett redskap i den upptrappade konflikten. Handelskriget har således börjat övergå i ett valutakrig, vilket är en mycket allvarlig utvecklig.

Turbulensen på tillväxtmarknaderna ser också ut att sprida ut sig – den turkiska liran är i fritt fall, räntorna stiger och liknande tendenser ser vi Argentina och andra länder. Tioårsräntan i USA har återigen klättrat över 3 procent denna vecka, vilket har varit en skiljelinje för många investerare.

På aktiesidan har marknadens tidigare kärleksbarn Facebook – F:et i det snabbväxande bolagsklustret Faang – rasat med så mycket som 20 procent på sin kvartalsrapport. Apple kom dock med en stark rapport, men svaghet kunde även noteras i Netflix och Twitter.

Detta samtidigt som den amerikanska centralbanken Fed fortsätter med sin balansräkningsbantning ”QT” och förväntade höjningar av styrräntan. QT är för närvarande en av de viktigaste faktorerna enligt vår mening. Även yieldkurvan (skillnaden mellan 10- och 2-årsräntan) i USA signalerar viss oro.

För den som letar efter sprickor i börsfasaden finns med andra ord hel del att ta på just nu.

Sommarbörsen

Här på hemmaplan har sommarbörsen helt klart varit över förväntan. Rapporterna har överlag varit starka från portföljbolagen, med undantag för besvikelserna i Loomis och Kindred (dessa kommenteras mer ingående nästa vecka). Bankerna SEB och Nordea presenterade riktigt fina siffror och belönades följaktligen av marknaden.

Med resonemanget ovan väljer vi dock att möblera om rejält i portföljen och avyttra flera innehav. Hela positionen i STG, Orkla, ICA Gruppen, Axfood, ABB och guldfonden Invesco Gold säljs.

Förändringarna är drastiska – men görs mot bakgrunden av vår kortsiktiga rädsla för en större nedgång i augusti. Portföljen ska vara kortsiktigt orienterad och om saker förändras är vi beredda att ändra uppfattning (igen).

Affärer

I ICA Gruppen (säljkurs 295 kr) och Axfood (säljkurs 179 kr) tar vi hem vinsten efter en trevlig kursresa. Båda bolagen har funnits länge i portföljen och presterat väl – växelvis. I det korta perspektivet ser vi Axfood som fullvärderat på nivåer runt 180 kronor och vi befarar att ICA kommer att falla på sin rapport den 16 augusti.

Danska cigarrbolaget STG (säljkurs 103 danska kronor) har ännu inte rapporterat, men vi tar hem vinsten eftersom aktien är trendmässigt svag. Den höga direktavkastningen ger visst skydd, men tillväxten är mager.

Orklas (säljkurs 69,5 norska kronor) rapport rosade inte marknaden och aktien störtdök på rapportdagen. Koncernen påverkades bland annat av den chockhöjda norska sockerskatten. Sedan dess har stora delar av fallet återhämtats – delvis tack vare koncernens aggressiva återköpsprogram. Vi tror att aktien skulle bli utsatt vid en större nedgång och säljer av positionen med beredskap att köpa tillbaka aktien på lägre kurser. 

Verkstadsbolaget ABB säljs på 200 kronor med motiveringen att aktien lär följa med index nedåt, trots en hygglig rapportläsning. Guldbranschfonden Invesco säljs i sin tur på 42 kronor per andel eftersom guldpriset fortsatt ned, även om sektorn hållit emot bra. Semafo behålls dock tills vidare (rapport den 7 auguasti). Samtidigt höjs riktkursen för trendstarka AAK till 150 kronor.

Slutdiskussion

Efter förändringarna uppgår kassan till hela 39 procent, vilket – även för oss – är en hög nivå. Förhoppningsvis inträffar inte den befarade tvärniten i augusti, men portföljen är nu stormsäkrad.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.


Dela med dig