Du är här

2017-09-13

”Tvivlar på att spararna köper förklaringen"

wysiwyg_image

Oppositionspolitiker, experter och tiotusentals sparare protesterar mot regeringens och Vänsterpartiets höjda ISK-skatt.

Nu kommenterar finansminister Magdalena Andersson (S) för första gången utspelet – och lägger skulden på oppositionen, rapporterar TT.

–  Det är förstås en utmaning att försvara en politik som går ut på höjd skatt på frivilligt pensionssparande och skatterabatt på SMS-lån, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Det var i lördags som Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, i en intervju med Dagens Nyheter, avslöjade att regeringen vill höja skaten på kapitalförsäkringar och investeringssparkonton.

I DN slog Ulla Andersson fast att sparformen framförallt "gynnat de som har allra mest inkomster av kapital".

– Det är detta som ökar klyftorna i vårt land väldigt mycket.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararnas kritik mot ISK-skatten i Rapport

Förslaget har väckt starka reaktioner både bland oppositionspartier, experter och sparare. Bland annat har Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, riktat hård kritik mot förslaget i Rapport i SVT.

– Det är galenskap, på det sättet att det sänder fullkomligt fel signaler till alla vi svenskar som behöver spara mer.

– Du får skatterabatt om du tar sms-lån. Du får högre skatt om du tar ansvar för din framtida pension. 

I ett kortare perspektiv inte höjningen på 0,25 procentenheter om några stora pengar för vanliga sparare. Men den som månadssparar 400 kronor per månad varje år under sin yrkesverksamma tid kommer att få betala en månadslön mer i skatt, utifrån historiskt genomsnittlig avkastning på börsen, konstaterar Joacim Olsson.

Aktiespararna har tillsammans med Unga Aktiesparare och Avanza nu startat en namninsamling. Hittills har närmare 20 000 skrivit på protestlistan, som ska överlämnas till finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

LÄS OCKSÅ: Så kan du protestera mot ISK-smällen

I en intervju med TT kommenterar finansminister Magdalena Andersson (S) förslaget för första gången.

När planerna på att ändra entreprenörsskatten genom 3:12–reglerna och brytpunkten för statlig skatt fick läggas på is, efter oppositionspartiernas hot om misstroendevotum, hamnade istället sparskatten i fokus för regeringen och Vänsterpartiet, rapporterar TT.

– Vi har haft ambitionen, och inte minst har Vänsterpartiet ansett det viktigt, att höja skatten på kapital. Tidigare hade vi förslag om att ändra 3:12-reglerna som tydligare hade slagit mot de med de allra högsta inkomsterna, men även det här förslaget riktas mot samma grupp, säger Magdalena Andersson till TT.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens analytiker: ”Ett slag mot vanliga sparare”

För en sparare med en kvarts miljon kronor på sitt ISK-konto handlar det om en skattehöjning med 250 kronor om året, enligt Andersson.

–   För vanliga löntagare är det en väldigt marginell skattehöjning och har man ett jobb kommer man att tjäna betydligt mer på skattereduktionen för fackföreningsavgiften, säger hon till TT och tillägger:

–   Höginkomsttagare är mer gynnade eftersom de oftast har mer pengar på banken. Så fördelningspolitiskt är det en väl motiverad reform.

På TT:s frågeställning om regeringen skulle genomfört skattehöjningen om förslaget inte kommit från Vänsterpartiet svarar finansministern att det är en ”hypotetisk fråga”.

–   Men det är klart, hade de borgerliga partierna inte stoppat 3:12-reglerna hade vi haft en annan finansiering av de skattesänkningar som vi föreslår.

Joacim Olsson förstår att Magdalena Anderson vill ge intryck att ISK-höjningen är alliansens fel.

–  Det är förstås en utmaning att försvara en politik som går ut på höjd skatt på frivilligt pensionssparande och skatterabatt på SMS-lån. Men jag tvivlar på att spararna köper förklaringen.

Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.